Skal lage altertavle med saks og papir

Hun har hatt utstillinger over hele verden, jobbet for Hilton Hotel og designet smykker for Georg Jensen. Nå skal dansk-norske Karen Bit Vejle klippe sin første altertavle.

Psaligraf Karen Bit Vejle klipper altertavle til Byåsen kirke.

Psaligraf Karen Bit Vejle klipper kunst. Nå skal hun lage sin første altertavle.

– Det har alltid vært min store drøm å lage noe sånt, så det passet jo helt strålende, sier Karen Bit Vejle.

Den dansk-norske kunstneren er kjent for å skape bilder av papir ved å klippe mønstre og motiver med saks, såkalt psaligrafi.

LES: – Papirklipp er renselse for sjelen

Utstillinger i hele verden

Hun har klippet bilder på opptil fem meter, hatt utstillinger over hele verden, laget klipp til utstillingsvinduene til motehuset Hermès, jobbet for Hilton Hotel, og designet smykker for Georg Jensen. Nå venter den nye altertavlen på Sverresborg kirkesenter i Trondheim.

– Jeg har en intensjon om å lage noe helt spesielt. Jeg ser for meg at altertavlen blir tre ganger to og en halv meter. Tavlen skal være innrammet i glass og lyssatt, sier Vejle (saken fortsetter under videoen).

Norges eneste papirkunstner

SE VIDEO: Bit Vejle er Norges eneste papirkunstner.

Bruker et år på de største

Hennes kunstneriske medium er fortsatt 20-grams papir, og hennes verktøy er saksen. De største klippene bruker hun over ett år på.

– Jeg memorerer oppe i hodet hva jeg har lyst til å ha med i verkene. De største tar lang tid og det er en lang prosess, sier Vejle.

LES: Dette skjulte hun under gulvteppet

Sogneprest: – Kjempestas

Hans Kristian Solbu

Hans Kristian Solbu er sogneprest i Sverresborg menighet.

Foto: Ingri Garberg / NRK

Sogneprest i Sverresborg menighet, Hans Kristian Solbu forteller at samarbeidet med kunstneren er et resultat av flere tilfeldigheter.

– Jeg kom tilfeldig i prat med henne om noe helt annet og visste ikke at hun var kunstner engang. Etter litt kom det frem at hun var kunstner, og hun fortalte meg at det hadde vært en drøm for henne å lage noe til ei kirke, sier Hans Kristian Solbu.

Da han fortalte dette for resten av menigheten, tok det ikke lang tid før de bestemte seg for å gi kunstneren tilbud om å lage ei altertavle. Prosjektet har budsjett på rundt 200 000 kroner.

– Vi kommer ikke noe med bestilling om noen bestemte utsmykninger. Vi skal legge frem våre ønsker, men vi vet ikke på forhånd hva vi får. Det er et rom som skal brukes til mye annet enn gudstjenester og vi vil at rommet ikke skal bli for påtrengende i sin utsmykning, sier Solbu til NRK.

Ferdig til neste år

Kunstneren skal i møte med menigheten om 14 dager. Da skal de bli enige om hvordan altertavlen skal se ut. Tavlen er ventet ferdigstilt i løpet av 2015.

– Jeg tror dette blir den eneste altertavlen av sitt slag. Det er planlagt at altertavlen skal ha mulighet til forskjellige lyssettinger alt etter hva slags arrangement det er i kirken. Ved konfirmasjon er det en mulighet, ved begravelse, en annen, sier Vejle.

– Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Hun er blitt en verdenskunstner i løpet av de siste årene og vi synes det er kjempestas at hun vil dette, sier Solbu.