NRK Meny
Normal

Skal lære av barnedødsfallet i Vanvikan

Leksvik kommune tar selvkritikk etter barnedødsfallet seint i fjor høst. Ordføreren har innkalt alle berørte etater til et oppklaringsmøte, men sier de ikke skal lete etter dem som har mest skyld i tragedien.

Gutt død Vanvikan

De lille gutten ble funnet død i sin egen seng i Vanvikan 27. november i fjor.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Einar Strøm

Einar Strøm er ordfører i Leksvik kommune.

Foto: EVIND AABAKKEN / NRK

Den 27. november i fjor ble en liten gutt på 15 måneder funnet død i sin egen seng i Vanvikan. Mor og far ble siktet etter dødsfallet og arrestert. Begge var lenge siktet i saken.

Ukjent dødsårsak

Nå har politiet lagt bort saken , og ingen vet helt hvorfor den lille gutten døde.

– Utfallet er forferdelig trist, og nå må vi som kommune se på hva vi kan lære av saken, sier Leksvik-ordfører Einar Strøm til NRK.

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag kom denne uka med hard kritikk av alle parter som har vært involvert i saken. Verken NAV, helsestasjonen, psykologen, fastlegen, barnehagen eller barnevernet gjorde jobben sin godt nok.

Mange var bekymret for den lille gutten. Likevel døde han helt alene i senga si 27. november i fjor.

– Flere av våre ansatte er sterkt preget av saken, og nå er det fem-seks forskjellige parter som har vært i kontakt med både gutten og foreldrene. Nå må vi trene oss i å se, og forstå det vi ser. Vi må være enda tydeligere på å varsle barnevernet om noe er galt. I verste fall kan viktig informasjon i saken ha gått tapt, og det har vi ikke råd til, sier Strøm.

Oppklaringsmøte

Nå skal kommunen gå gjennom sine egne systemer og rutiner for slike saker. Einar Strøm frykter at uklare ansvarsforhold rundt barns omsorgssituasjon kan forklare hvorfor barnevernet ble varslet så seint. Neste uke har han innkalt samtlige berørte etater til møte.

– Vi har ikke jobbet godt nok når viktig informasjon blir tydelig nok for dem som burde ha gjort noe. Vi må forbedre systemet vårt, mener han.

Leksvik kommune har frist til 1. februar med å fortelle fylkeslegen hvordan de skal sørge for at en sånn tragedie ikke skjer igjen.

– Vi skal forstå og lære, og ikke først og fremst lete etter dem som har mest skyld. Det er umulig å vite om dødsfallet kunne ha vært unngått om alle hadde gjort jobben sin. Men vi skal i alle fall gå grundig gjennom alle detaljer, slik at vi kan lære mest mulig. Dette skal ikke skje igjen, sier Leksvik-ordfører Einar Strøm.

Video fra Trøndelag

Mandagens Midtnytt (18.45) kom ikke på lufta til vanlig tid på grunn av tekniske problemer. Men her kan du blant annet se nytt fra Sørlia-rettssaken, travbaneflytting og badekarpadling.
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.