Skal ha stjålet 2,4 millioner som assistent

Mannen som er siktet for å ha underslått 2,4 millioner fra en funksjonshemmet i Trondheim, jobbet trolig som personlig assistent da underslagene skal ha blitt gjort, ifølge politiet.

Hender (Illustrasjonsfoto)

Det var i rollen som personlig assistent mannen i 30 årene skal ha fått tilgang til kontoer til en funksjonshemmet, og trolig stjal flere millioner kroner. Saken er nå under etterforskning.

Foto: colourbox.no

30-åringen som er sikta for store pengeunderslag fra en hjemmeboende bruker i Trondheim, var trolig ikke ansatt gjennom Trondheim kommune da det skjedde.

Det har Rådmannen i Trondheim funnet ut, etter å ha undersøkt saken nærmere. Mannen kom første gang i kontakt med brukeren gjennom hjemmesykepleien, men skal ha fått tilgang til bankkontoer som personlig assistent.

Privat ansatt

Den siktede skal ha vært ansatt av brukeren selv da underslagene ble gjort, gjennom ordningen brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Dette er en privat ordning, hvor den som trenger hjelp selv kjøper tjenester fra private firma.

– Så langt er det mye som tyder på at han var ansatt i BPA da underslagene skjedde ja, bekrefter politiadvokat Aage Sliper Midling i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Mannen skal ha jobbet i firmaet Uloba, som tilbyr salg av slike tjenester.

Kommunikasjonsansvarlig i Uloba Hans Hjellemo, forteller at de ikke vet så mye om det som har skjedd enda, og at de venter på etterforskninga.

– Det som er viktig for oss er å beklage saken i sin helhet, for sånt som dette skal jo ikke skje, understreker Hjellmo.

Større risiko

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim Helge Garåsen, syns saken er lei, men legger vekt på at det er flere ting en må tenke på ved ansettelse av assistenter.

– Disse assistentene kommer jo veldig tett innpå dem de hjelper, og det er sikkert lett å overlate mange oppgaver til dem. Det er likevel viktig å understreke at til for eksempel banktjenester bør man skaffe seg en verge, forklarer Garåsen.

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik, sier det blir ekstra viktig at slike private selskaper har gode rutiner og sjekker referanser til dem de velger å ansette. Hun tror bruken av BPA bare vil øke fremover.

– Dette er en ordning som har blitt rettighetsfesta ganske nylig. Da er det viktig at disse selskapene har rutinene på stell slik at dette blir trygt, understreker ordføreren.

Gode rutiner

Hjellemo hos Uloba er klar på at de som selskap til stadighet går gjennom rutinene sine for å unngå nettopp det som har skjedd her.

– Å sjekke at alle rutiner er som de skal være, er ikke en skippertaksaktivitet hos oss men noe vi gjør hele tiden, understreker han.

Likevel er han lei seg for det som har skjedd. Hjellemo sier de i Uloba nå avventer dom i saken, men legger vekt på at brukeren uansett skal få erstattet det økonomiske tapet sitt.

– Vi har forsikring som tar høyde for slike ting, sier Hjellemo.

Politiadvokat Midling sier han håper saken skal bli ferdig etterforsket før jul.

NRK Trøndelag akkurat nå