– En slik kontrakt er helt unaturlig

I løpet av 20 år skal Namsos kommune betale eiendomsinvestorer nær 200 millioner kroner for å bruke Rock City. Dette skaper kraftige reaksjoner.

Rock City

Namsos kommune må tilsammen betale nærmere 200 millioner kroner for å bruke dette bygget de neste 20 årene.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Rock City Namsos

I sitt første driftsår gikk rockmuseet med et underskudd på over sju millioner kroner.

Foto: Espen Sandmo / NRK
Fylkesrådsleder Ingvild Kjerkol

Fylkesrådleder i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, støtter styrets gjennomgang av økonomien.

Foto: Knut Reitan

Rock City Namsos gikk på et dundrende underskudd på over sju millioner kroner i sitt første driftsår.

Nå reagerer foretningsfolk i Namsos på leiekontrakten kommunen har inngått med Rockesenteret. Stein Borkmo, som selv er eiendomsinvestor, er svært kritisk.

– Jeg synes det er helt forferdelig, og en kontrakt på 20 år er helt unaturlig. Prisinga er satt som om bygget skulle ha ligget midt på Karl Johan i Oslo, så jeg skjønner ikke hva de har tenkt de som har signert denne kontrakten. De kan ikke ha peiling på leieforhold, sier Borkmo.

Vil koste 200 millioner

Namsos kommune betaler 8,4 millioner kroner i året for å leie 2700 kvadratmeter kulturbygg som er oppført av investorer i dette markedet.

Stein Borkmo som selv driver mye utleie og har et stort nettverk i Namsos, synes summen er hårreisende.

En 20 årskontrakt vil med prisregulering gi kommunen en kostnad på omtrent 200 millioner kroner. Den største delen av dette må Rock City betale.

Skal granske økonomien

Økonomien i Rock City skal granskes, noe som betyr at styrelederen vil ha alle opplysninger på bordet. Det er verdens største revisjonsselskap som er leid inn for å gjøre jobben.

Granskninga gjelder også forholdene rundt husleieavtalen.

– Vi må finne ut hvorfor kontrakten og leia ble så kostbar og hvilke disponeringer som er gjort med tanke på bygg og areal, sier styreleder Erik Stene til NRK.

– Vi støtter styret

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, støtter en ekstern gjennomgang av pengebruken ved Rock City i Namsos.

– Jeg har oppfattet at styret selv ønsker denne typen gransking. Og vi støtter den jobben styret nå gjør for at man skal kunne etablere det nasjonale bransjesenteret som Stortinget har bedt om, sier Kjerkol (Ap) til NRK.

Over 90 prosent av finansieringen av Rock City er basert på offentlige støtte. Storparten, seks millioner kroner, kommer årlig fra staten. Namsos kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune er inne med to millioner kroner hver.