Skal finne morgendagens forskere

Verdens største kunnskapsturnering for barn og unge skal øke interessen for teknologi og vitenskap. Lørdag går årets regionale finaler av stabelen.

First Lego League på Nordfjordeid

Deltakerne i First Lego League skal gjøre seg bemerket innenfor forskning, teknologi og samarbeid. (Bildet er fra konkurransen i Nordfjordeid i 2011.)

Foto: Øystein Torheim

Siden 2000 har organisasjonen First, Lego Company og Statoils talentutviklingsprogram Morgendagens Helter samarbeidet om kunnskapskonkurransen First Lego League (FLL). Hensikten er å stimulere barn mellom 10 og 16 til å bli ingeniører og forskere.

I år deltar hele 360 norske lag i de regionale turneringene, som arrangeres i 22 ulike byer. Hvert år bringer et nytt og samfunnsrelevant tema, men det kreves ingen forkunnskaper for å delta.

First Lego League Nordfjordeid

Deltakelse i konkurransen forutsetter innkjøp av avansert Lego.

Foto: Eva Kristin Starheim

Årets oppdrag «Animal Allies» handler om samspillet mellom dyr og mennesker og om hvordan vi kan forbedre hverandres hverdag. Løsningen skal demonstreres blant annet med selvbygde Lego-roboter.

5. og 12. november møtes alle lag i hele Skandinavia i lokale FLL-turneringer for å konkurrere om de beste løsningene.

Tredelt oppgave

Det finnes ingen fasitsvar på oppdraget, som er tredelt og byr på utfordringer innenfor forskning, teknologi og samarbeid:

  • I forskningsoppgaven skal lagene selv definere et problem, lete fakta og presentere en ny og smart løsning.
  • I teknologioppgaven skal lagene bygge en robot som skal løse oppgaver på robotbanen.
  • Markedsføringen av laget og prosjektet har fokus på samarbeid

– Deltakerne i FLL erfarer gjerne at de må bygge på hverandres kunnskap for få best mulig resultat. Laget må ha minst én voksen veileder og vi anbefaler 10 deltakere på hvert lag, skriver hjernekraft.no.

First Lego League på Nordfjordeid

Det er plass til kreativitet i First Lego League.

Foto: Øystein Torheim

Her holdes finalene

Følgende steder avholder regionale finaler i november:

Agder, Alta, Bergen, Drammen, Finnsnes, Gjøvik, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Kirkenes, Kongsberg, Lillestrøm, Helgeland, Oslo, Romsdal, Salten, Sarpsborg, Skien, Sogn og Fjordane, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

I Trondheim kniver lørdag 24 lag om å representere Norge i den skandinaviske finalen i Bodø 3. desember. Turneringen foregår på Realfagsbygget på NTNU Gløshaugen.

First Lego League

Jenter er også representert i First Lego League. (Bildet er fra konkurransen i Molde 2011.)

Foto: Dag Roland