NRK Meny
Normal

Skal bo på gata i en måned

I en måned skal «Lars» leve som hjemløs i Trondheim. Han har gitt fra seg alt av personlige eiendeler og må skaffe seg mat og en plass å sove på egen hånd.

bor på gata

I «Prosjekt hjemløs» skal «Lars» leve på gata i ei måned.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Han hadde lyst til å lage en dokumentar om å være bostedsløs, og den beste måten å gjøre det på er jo å være det selv. Det er et viktig tema som vi synes bør få mer oppmerksomhet, sier den 21 år gamle filmstudenten Stian Andreassen til NRK.

Sosialt eksperiment

filmer på gata

Stian Andreassen og «Lars» lager dokumentarfilm til sin eksamensoppgave.

Foto: Morten Andersen / NRK

I «Prosjekt hjemløs» skal «Lars» leve på gata i en måned. Andreassen skal filme og til slutt sette sammen det hele til en dokumentar sammen med «Lars». Anledningen er en eksamensoppgave ved filmlinja på Norges Kreative Høyskole.

– Det er et sosialt eksperiment for å se hvordan det å være hjemløs påvirker hans fysiske og psykiske form. Vi vil også finne ut hvordan Trondheim som by behandler de som lever på utsiden av samfunnet, sier Andreassen.

«Lars» har ikke lov til å motta hjelp fra noen han kjenner, og venner kan derfor ikke gi han penger eller mat hvis de ser han på gata. Det er også derfor han har valgt å være anonym i denne artikkelen, slik at ingen kan gjenkjenne han og gi støtte på bakgrunn av prosjektet.

– Vi vil vise virkeligheten. Når han begynner å lukte ille, ha skitne klær og generelt være litt pjusk, lurer jeg på hvordan folk kommer til å behandle han. Kommer de til å gi stygge blikk, eller tar de vare på han, spør 21-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

hjemløs på do

På et offentlig toalett kan «Lars» få varmen i seg.

Foto: Morten Andersen / NRK

Vandrer rundt uten mål og mening

«Lars» har gitt fra seg nesten alt av eiendeler til Andreassen. Både husnøklene, smarttelefonen og lommeboka. Han har fått en gammel telefon for å ha i tilfelle det skulle skje noe alvorlig, men den har kun et kontaktkort med noen kroner på. Heller ingen av vennene hans har det nye telefonnummeret.

– Han har også stengt Facebook-profilen sin, men har opprettet en ny under et pseudonym. Der kan folk stille han spørsmål og han kommer også til å oppdatere underveis hvordan det går. Han får kun vært på en pc når han besøker byens lavterskeltilbud, sier han.

Ved utgangen av 2012 hadde Trondheim 176 300 innbyggere, viser en rapport fra regjeringa. Av disse var 350 personer bostedsløse, det tilsvarer to bostedsløse personer per 1000 innbyggere. «Lars» startet sitt nye liv som hjemløs i dag.

– Han hadde ingen penger eller mat når han dro ut i dag. Det eneste han har med seg er en ryggsekk med ett klesskift, en varm jakke, tørre sokker og en sovepose, sier han.

Filmstudenten har foreløpig vært ute i hele dag, og er ifølge Andreassen ved godt mot.

– Han har hittil kjent på hvor kjedelig det er å vandre rundt uten mål og mening. Derfor vurderer han å skaffe seg penger til å kjøpe ei bok eller noe, slik at han har noe å bruke tida på, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

på gata

«Lars» får gode råd fra en mann som har tøffe erfaringer bak seg.

Foto: Morten Andersen / NRK

Separasjonsangst

Andreassen skal filme kompisen stort sett hver dag denne måneden, men kun i noen timer. Resten av tiden må «Lars» klare seg alene. Han må finne noe å gjøre, få i seg mat, passe på å holde varmen og samtidig lete etter en soveplass for natta. Allerede den første dagen merket kompisen at det ble tøft å forlate han.

– Det er utrolig rart å skulle dra hjem, spise en god middag og sove i ei varm seng, og vite at han ligger en plass ute i kulda. Jeg er litt bekymret, for jeg vil gjerne ta vare på han. Samtidig er han en voksen kar og jeg tror nok han kommer til å klare seg fint, sier han.

Stian Andreassen

Stian Andreassen skal filme kompisen mens han bor på gata.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ved å samle tomflasker og ta i bruk byens lavterskeltilbud for bostedsløse skal «Lars» i hvert fall prøve å få i seg mat.

– Han kommer kun til å tigge hvis det absolutt blir nødvendig. Vi vil ikke at han skal ta penger som kunne gått til noen som trenger det mer, til de som virkelig må bo på gata, sier han.

Får ikke hjelpe kompisen

I løpet av den første dagen har «Lars» fått i seg to måltid. Det første hos Gryta aktivitetssenter for rusavhengige, og det andre hos Kirkens bymisjon.

– Jeg er glad for at han har fått spist litt. Det blir nok verre den dagen hvor det ikke er gratis mat å få noe sted og han er dødssulten, sier Andreassen.

Det finnes flere tilbud for vanskeligstilte i Trondheim, men ikke alle stedene er åpne hver dag. Og når det kommer til den dagen at «Lars» er så sulten, ikke har penger og er iskald, må kompisen bestemt si nei hvis han spør om hjelp.

– Det blir veldig vanskelig for meg å ikke kunne gi han noe, men samtidig så vet han at jeg ikke kan gjøre det. Da blir ikke dokumentaren slik den skal være, vi må vise hvordan de som virkelig sliter har det, sier fotostudenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

gata

En benk i sentrum kan fort måtte bli den nye senga til «Lars».

Foto: Morten Andersen / NRK

Kan glede seg til å komme hjem

For trygghetens skyld har «Lars» bestemt seg for å sove utenfor sentrum de første nettene.

– Det er vel litt mindre skummelt å sove på en lekeplass eller i et skur i et rolig boligfelt, enn midt i Trondheim sentrum. Han sier selv at han skal prøve litt forskjellig, og deretter finne ut hva som er best. Jeg håper bare at været ikke blir for ille, sier Andreassen.

I løpet av måneden kommer «Lars» til å skrive flere oppdateringer om hvordan han har det på Facebook, det kan du lese om her.

– Jeg tror nok han kommer til å oppleve mye forskjellig. Det kommer til å bli tøft både psykisk og fysisk. Samtidig kan «Lars» se frem til å dra hjem til ei varm seng etter denne måneden, mens de som bor på gata ikke har den muligheten. Det er trist å tenke på, sier han.

– Hva håper dere å vise med filmen?

– Vi vil gi seerne et innblikk i hvordan hjemløse har det. Hvis publikum tenker «det kunne vært meg» har vi lyktes, sier filmstudenten.