Skader i millionklassen etter Cold Response

Lokalbefolkningen i Nord-Trøndelag har sendt inn om lag 200 klager på skader etter militærøvelsen Cold Response. Statens vegvesen forventer å reparere veier for flere millioner kroner.

Ødelagt autovern etter Cold Response

Det er særlig autovern og veier som er skadet etter den store militærøvelsen Cold Response som har pågått i Trøndelag siden 1. mars.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Militærøvelsen Cold Response, som ble avsluttet i går, har ført til store skader på autovern, skilt og asfalt i Nord-Trøndelag.

Flere steder er det tydelig at panservogner har kjørt rett gjennom rekkverk eller kjørt jorder paddeflate. Enkelte frykter at også rør- og grøftesystemer skal være skadet.

– Jeg er spent på hva våren viser etter hvert. Det er umulig å si hva som er ødelagt under 30–50 centimeter snø, sier Jan Morten Boneng hos Statens vegvesen.

Starter utbedring umiddelbart

Jan Morten Boneng i Statens Vegvesen

Jan Morten Boneng i Statens vegvesen sier arbeidet med å reparere veiene starter umiddelbart.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Statens vegvesen er allerede i gang med å kartlegge skadene på veiene. De forventer skader for millioner av det de har sett så langt:

– I løpet av de kommende dagene har vi oversikt over omfanget. Utbedring av skadene starter umiddelbart, det vil si til uka, sier Boneng.

Gårdbruker i Namsos, Kåre Kvaale, er klar på at panservogner på 50 tonn kan gjøre skader.

– Det har vært rimelig stor aktivitet i enkelte områder. Så lenge det er 30–50 centimeter snø som nå, kan vi ikke avdekke skadene. Det er først når snøen har tinet vi kan se skadene, sier Kvaale.

Åker med tydelige spor etter stridsvognet

Tydelige spor på åkre i Namdalen etter stridsvogner som har deltatt i øvelsen Cold Response.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ta bilder av skadene

Avslutningsfasen av Cold Response pågår fra 10. til 22. mars. Pressetalsmann Aleksander Jankov sier de forventer at lokalbefolkning vil ta kontakt med klager på skader.

– Til nå har vi fått cirka 200 innrapporterte klager. Vi skal forløpende finne ut hva som er reelt og hva som ser ut som skader, sier Jankov til NRK.

Det er satt av tre millioner kroner til reparasjoner av skader.

Aleksander Jankov

Pressetalsmann Aleksander Jankov

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Alle skal få skader erstattet dersom det påvises at det er skader som følger av øvelsen, sier Jankov.

Han anbefaler alle umiddelbart å ta bilder for å dokumentere mulige skader.

Cold Response har ført til en del trafikktrøbbel, og én alvorlig ulykke. Føreren av en personbil døde i kollisjon med en stridsvogn. I tillegg kjørte en amerikansk lastebil utfor veien og skapte trafikkaos i Namsos.