Skadene mindre enn først antatt

Skadene etter ekstremværet Roar har vist seg å bli betydelig mindre enn først antatt, selv om noen steder ble hardere rammet enn andre.

skole grong flom

Fredag 2.oktober så det mørkt ut for Grong videregående, men skadene ble betydelig mindre enn man først trodde.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Torsdag og fredag forrige uke herjet ekstremværet Roar over Trøndelag, og nå begynner man å se over skadeomfanget etter uværet.

Fylkesbredskapsmannen i Nord-Trøndelag, Per Arne Stavnås forteller at det er registrert svært lite skader i fylket.

– Vi har bedt kommunene i flyket om å gi beskjed om det har skjedd noen store hendelser etter helgen og om det trengs koordinering. Det har ikke vært særlig behov for dette siden det ikke har dokket opp noen store hendelser, forteller han.

Skred og flom

Per Arne Stavnås

Fylkesberedskapsmannen i Nord-Trøndelag, Per Arne Stavnås forteller at de ikke har mottatt meldinger om store skader i fylket.

Foto: Eivind Aabakken / NRK Trøndelag

Stavnås forteller at de største problemene under og etter ekstremværet har vært småskred og veier som har blitt sengt av midlertidig på grunn av trær i veien og elver som har flommet over.

– Totalbildet er at det ikke har vært veldig store hendelser. Det kan ikke sammenlignes med flommen i 2006, sier fylkesbredskapsmannen.

Regionsjef i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), Kari Øvrelid advarte fredag om økt skredfare som følge av de store nedbørsmengdene etter ekstremværet, men forteller nå at faren er over.

– Den siste henvendelsen vi fikk melding om var et lite jordskred ned mot et vassdrag i Steinkjer, men vi fikk raskt kontroll over situasjonen, og slik det ser ut i terrenget nå, mener vi det ikke lenger er fare for skred i området, forteller Øvrelid.

Bedre enn forventet

Takstmann Stein Gisle Sagmo sjekker skader på Grong vgs

Takstmann Stein Gisle Sagmo var på Grong videregående skole på mandag for å kartlegge skadene etter at elva Sanddøla flommet over forrige fredag.

Foto: Torstein Bjørkås / NRK

Også på Grong videregående skole ble skadene mindre enn man først trodde da elva Sanddøla gikk over sine bredder på fredag og tok seg inn i skolen.

– Skolen vil være åpen igjen til elevene kommer tilbake fra høstferien neste mandag, smiler rektor ved Grong videregående skole, Anne Birgitte Steinsli Sklett.

Det foregår nå stort dugnadsarbeid på skolen for å gjøre så store deler av den klar til neste mandag.

– Jeg er imponert over renholdsarbeidere, vaktmester og gode hjelpere fra brannvesenet for innsatsen de gjør for skolen, forteller hun.

Anne Birgitte Steinsli Sklett

Rektor ved Grong videregående skole forteller at det var ille i underetasjen på skolen forrige fredag, men at det ser bedre ut nå.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Takstmann i Takstforum Midt-Norge, Stein Gisle Sagmo er på skolen for å kartlegge skadene etter at elva flommet over.

– Skadene er mindre enn først antatt, men de er selvsagt store med tanke på at det er er stort areal som er berørt, sier han.

– Det så nok mer dramatisk ut på fredagen enn det vi ser i dag i forhold til hvor store skader vannet har gjort.