Hopp til innhold

Sju søstre forberedt på Høyesterett

Støttegruppa for de sju søstrene som ble sendt ut etter ni år i Namsos har bestemt seg for å prøve saken helt opp til Høyesterett. De håper den kan avsluttes i løpet av 2015.

Familien-Al Zanghari i Irbid, Jordan

Familien-Al Zanghari i Irbid, Jordan. Nå håper familien å få saken opp i Høyesterett innen året er omme.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Hvis familien taper i lagmannsretten, så har vi tro på at vi får saken prøvd for Høyesterett. Da tror vi det kommer til å gå fort, og at saken er ferdig innen 2015, forteller Jørgen Hoffmann.

Kjersti Tommelstad og Jørgen Hoffmann i støttegruppa for de sju søstre fra Jordan

Kjersti Tommelstad og Jørgen Hoffmann i støttegruppa for de sju søstre fra Jordan

Foto: Espen Sandmo / NRK

Han er med i støttegruppa for de sju søstrene som ble sendt ut fra Norge etter å ha tilbrakt nærmere ni år i Namsos.Sommeren 2013 ble de sendt ut av landet – og har siden bod i en palestinsk flyktningleir på grensa til Syria.

Synes saken har tatt lang tid

I november 2014 var NRK Trøndelag på besøk i flyktningleiren, hos Bajan og Mona – samtidig med at de tapte mot staten i Oslo tingrett. Familien bestemte seg raskt for å anke til en høyere rettsinstans.

– Vi synes at saken allerede har tatt veldig langt tid. Spesielt med tanke på de som sitter i Jordan og lurer på om de har noen mulighet for å komme tilbake til Norge. Vi prøver å advare dem mot å ha altfor store forhåpninger, men vi støtter opp om finansieringen til en ny sak i lagmannsretten, forteller Hoffmann.

LES: Vil finansiere ny anke

Håper å være ferdig i 2015

Støttegruppa har hittil samlet inn 100.000 kroner til ankebehandlinga. De mangler bare 30.000 før de kan prøve saken helt opp til Høyesterett.

Familien bor i et flyktningområde i Irbid nord i Jordan

Familien bor i et flyktningområde i Irbid nord i Jordan

Foto: Morten Andersen / NRK

Hoffmann forteller at de håper saken kommer opp i løpet av september. De har også samkjørt med Neda-saken på Sandnes, hvor det er blitt utarbeidet ett felles juridisk grunnlag.

LES: Bayan (11) har livet på vent

Mangler bare 30.000 kroner

Saken vil bli en prøvestein på lovligheten av å sende ut barn som har vært opp til ni år i Norge, i forhold til de rettigheter som barna har gjennom FNs barnekonvensjon.

– Det er mange som ønsker at dette skal prøves rettslig. Det er også viktig, for det gjelder mange flere enn de syv søstrene, sier Hoffmann.

LES: – Sa hun ikke ville leve lenger hvis hun ikke fikk komme tilbake