Kuhegra er en storkefugl, og er mindre en vanlig gråhegre.
Foto: Jan Ove BratsetForsker ved NTNU Vitenskapsmuseet, Per Gustav Thingstad.
Foto: Stein Roar Leite / NRK– Ser man ei hvit, lita hegre så må man tenke seg litt om, for da ser du nemlig ei kuhegre. Det er en sjelden fugl i Norge, men den er mer eller mindre utbredt i alle kontinenter bortsett fra Antarktis, sier forsker ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim, Per Gustav Thingstad.
Han sier kuhegra er uvanlig her i nord.
– På vårt kontinent er den godt kjent rundt Spania. Dette er en art som ekspanderer nå, men den er sjelden i Nord-Europa.
Kan være første besøk
Thingstad forteller at dette kan være fuglens første besøk i Sør-Trøndelag.
– De er blitt sett fra Møre og Romsdal i sør og på Vega i nord, pluss at den har besøkt Nord-Trøndelag. Så vidt jeg kan se har den ikke vært innom Sør-Trøndelag, kanskje dette er det første, sier Thingstad.
- Les også: Så sjelden trane for første gang
Han har en teori om hvorfor fuglen er så sjelden i Nord-Europa.
– Klimaet er tøft for mange sørlige arter når de kommer så langt nord som til oss, og kuhegra ville hatt det vanskelig med å finne fram til mat i frossen mark. På grunn av nettopp dette tror jeg fuglen er så sjelden i nord.
Lever opp til navnet
Det som kjennetegner fuglen er et kort guloransje nebb, og navnet har den fått på måten den lever på.
– Navnet er ganske beskrivende, fordi de naturlige områdene der de holder til gjerne er tørre beitelandskap, ofte i sumpene der det er andre dyr og da gjerne villkveg eller kyr. En naturlig grunn til at fuglen holder seg til kveg er den rike insektsfloraen som ofte svermer rundt dyrene, sier Thingstad.
- Les også: Her er verdens mest sjeldne fugler
Han har selv fått øye på arten ute i naturen.
– Jeg fikk gleden av å se ei kuhegre selv, men da var det innenfor de normale utbredelsesområdet til fuglen. Det var nemlig på Mallorca.
(Video: Tom Roger Østerås)