Hopp til innhold

Sjelden fargeklatt observert i Trøndelag

En flokk bietere ble nylig observert i Roan i Sør-Trøndelag. Den eksotiske fuglen holder vanligvis til i langt sydligere strøk.

Denne sjeldne fuglearten gjestet Trøndelag i juni.

– Dette er en eksklusiv sak å få komme i kontakt med i Norge. I Trøndelag er dette en særdeles sjelden fugl, sier fugleforsker og førstelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Rolf Terje Kroglund, til NRK.

Fint besøk på hytta

Saken ble først omtalt i Fosna-Folket, og det var Magne Gerhardsen som klarte å få noen blinkskudd av den fargerike fugleflokken som gjestet Kiran i Roan.

Bieter

Magne Gerhardsen var kjapp til å hente kamera da han så den lille, fargerike flokken på strømlinjene utenfor hytta si.

Foto: Magne Gerhardsen

– Jeg satt i hytta mi da jeg så noen fugler på strømlinjen utenfor. Jeg synes de hadde så fine farger, og fant kjapt frem et kamera. Det var cirka seks stykker som satt og snappet etter fluer i luften, sier Gerhardsen til NRK.

Han filmet fuglene gjennom vinduet, og forteller at de skvatt til og fløy sin vei med da han gikk ut for å få bedre bilder.

Fugl med fart

Rolf Terje Kroglund sitter egentlig midt i sensuren av eksamener når NRK snakker med ham, men når han hører om den sjeldne fuglen som har gjestet området, har han likevel noen minutter til å fortelle om den fargerike bieteren. Han forklarer hvorfor fuglen kan ha kommet så langt nord.

Bieter

Bieteren gjestet forrige uke Roan i Trøndelag. Den fargerike fuglen er sjelden å se så langt nord, da den vanligvis er å se i Sør-Europa.

Foto: Magne Gerhardsen

– Av og til får trekkfuglene litt vel god fart, og flyr lengre enn de vanligvis gjør. Da må de snu og orientere seg tilbake igjen. Det som er litt forunderlig er at bieteren, som tilhører langt sydligere strøk, har kommet så langt nord som til Trøndelag. Særlig med tanke på den forsommeren som vi har hatt nå i år, sier Kroglund.

Har en norsk slektning

Bieteren er en type råkfugl, som ifølge Kroglund er en liten gruppe fargesterke fugler. I Norge har vi slektningen isfugl, som og har sterke farger.

– Isfuglen er en fiskeeter, men bieteren sitter i trær og speider etter større insekter som øyenstikkere og store biller. I tillegg spiser han også – som navnet tilsier – humler og bier, sier fugleforskeren.

Og hva gjør man hvis man ser en bieter?

– Hvis du ser en bieter, eller en annen rar fugl, så knips gjerne et bilde så snart som mulig, det er verdifullt. I neste omgang kan de gjerne ta kontakt med oss på høyskolen, eller med Norsk ornitologisk forening. Det nok mange fugleentusiaster som gjerne vil ta turen for å oppleve et så celebert besøk som en bieter.