NRK Meny
Normal

Landets første sjakklinje i Verdal

Bakketun Folkehøgskole i Verdal starter neste år landets første sjakklinje. Interessen for sjakk har skutt i været etter at Magnus Carlsen ble verdensmester.

VM-settet i sjakk

Interessen for sjakk har økt etter Magnus Carlsens suksesser

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Aleksander Mork, lærer ved Bakketun folkehøgskole

Aleksander Mork, lærer ved Bakketun folkehøgskole

Lærer ved skolen, Aleksander Mork, sier til nettstedet jatilfolkehogskole.com at skolen har kompetente folk med på laget. Askild Bryn og Odin Blikra Vea har blant annet vært ekspertkommentatorer under sjakksendinger på NRK.

Vi merker at interessen for sjakk har steget mye etter VM-seieren til Magnus Carlsen i India for snart to år siden. Nå har også vi lyst til å satse, sier Aleksander Mork til nettstedet.

Gaffel? Binding? Patt?

Alle kjenner uttrykket sjakk-matt. Noen vet også hva remis er, og noen få kjenner også betydninga av å rokere. Men hva er forskjellen på kort og lang rokade?

Askild Bryn

Askild Bryn, sjakkformidler og kommentator.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Sjakkspråket kan være innviklet for utenforstående. Sjakk er i det hele tatt innviklet. Men undervisninga tilpasses den enkeltes startnivå, og elevene trenes i sjakkens edle kunst - å planlegge mange trekk framover.

Askild Bryn driver firmaet Sjakkformidling og Undervisning, og ser for seg at en ideell klassestørrelse er mellom åtte og tolv elever.

– Vi satser på å samarbeide med, og å konkurrere mot sjakklubber i nærområdet. For sjakk handler også om mengdetrening, sier Bryn.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen, verdensmester i sjakk

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Det er seks klubber i Nord-Trøndelag Sjakkrets, med Levanger Sjakklubb og Steinkjer Sjakklag som de nærmeste.

Studietur til Gibraltar

Skolen satser også på sjakkopplevelser underveis. Det lokkes blant annet med to ukers studietur til ei turnering til Gibraltar, og til den åpne turneringa Tradewise Gibraltar Chess Festival.

Og siden både jeg og Blikra Vea kjenner Magnus Carlsen ser jeg ikke bort fra at han kan være en opplevelse som gjesteforeleser hvis hans program tillater det, sier Bryn.