– Sivilforsvaret tester tyfonene for å sjekke om de virker, slik at de kan reparere eventuelle feil i anleggene, forteller Hilde Bøhn.
Hun er seksjonssjef i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
To ganger i året tester Sivilforsvaret sine varslingsanlegg i byer og tettsteder.
– Samtidig får vi en teknisk status på samtlige 1240 varslingsanlegg og infrastrukturen i nødnettet som styrer aktiveringen.
VIKTIG ØVELSE: Hilde Bøhn sier øvelsen er viktig for å se at alle tyfonene virker og at folk er oppmerksomme på hva som skjer.
Foto: Anita Andersen / DSBVarsler om akutt fare
Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.
Når du hører signalet, betyr det at du skal søke informasjon på radio, TV, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier.
– Varslingsanleggene skal brukes for å varsle befolkningen ved akutt fare og da er det fint at mange i befolkningen har en mening om dette.
Hun mener også det er viktig at folk stadig får en påminnelse om hva som skjer når tyfonen lager lyd.
– Eldre personer har nok ofte litt mer kunnskap om varslingsprøven og hvorfor man har dem, enn den yngre delen av befolkningen, sier Bøhn.
Behov for øving
I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. I krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep.
Bøhn mener også det er viktig å øve hvis noe alvorlig oppstår. Litt over halvparten av befolkningen vil høre lyden i dag, siden tyfonene står i byer og tettsteder.
– Sivilforsvarsdistriktene og politidistriktene har også behov for å øve på å aktivere alarmen, sier Bøhn.
KLAR FOR TEST: Denne tyfonen står ved Østbanehallen i Oslo. Klokka 12 i dag gir den fra seg en høy lyd.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB