Hopp til innhold

Sivile sørger for militærøvelse

Denne måneden gjør Forsvaret en historisk forandring. For første gang skal sivile sørge for knirkefri logistikk under en militærøvelse på norsk jord.

Cold Response

Sivile skal sørge for at soldatene får det de trenger under vinterøvelsen Cold Response 2014. Det er første gang i historien. Bildet er tatt ved en tidligere øvelse.

Foto: Forsvaret

Når 450 soldater fra US Marines, 200 soldater fra den norske Vertslandsstøttebataljonen og om lag 100 Heimevernssoldater møtes til vinterøvelsen Cold Response 2014 i Nord-Norge, er det mye som skal være på plass til rett tid.

Tor Skalde

Tor Skalde har ansvaret for å bygge militærleir og logistikken rundt.

Foto: privat

I alle år har Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sørget for logistikken, men under årets øvelse skal sivile aktører opprettholde militær orden i varer og tjenester.

– Tidligere har bare små deler av logistikken vært satt ut til andre enn FLO, nå har de heller snudd seg mot én sivil aktør som skal ta seg av den. Dette er nybrottsarbeid, sier prosjektleder for logistikkoperasjonen, Tore Skalde til NRK.

Fra oljebransje til militæret

Klart for Cold Response 2012

Soldater fra US Marines skal delta på øvelsen i år. Bildet er fra en tidligere øvelse.

Foto: Forsvaret

Skalde er prosjektleder i Norsea Group, som er den sivile aktøren som skal sørge for varer og tjenester til Cold Response. Firmaet leverer vanligvis logistikktjenester til oljebransjen, men nå prøver de seg i ukjent farvann.

– De største utfordringen er å få totalbildet som Forsvaret sitter med. De har sine måter å kommunisere på. Vi er nødt til dekode bildet og få det inn i vårt språk og få dette videre til våre underleverandører, sier Skalde.

Underleverandørene skal sørge for både telt, senger og mat til soldatene.

Mat og kloakk

Uten verken uniform eller militær myndighet skal Skalde ha ansvaret for å blant annet etablere skytefelt, bygge militærleir og sørge for infrastrukturen for øvelsen.

– Det mangler både kloakk og det er dårlig med strøm på området. Alt må etableres på nytt. Vi skal også sørge for brøyting, vask av tøy, internett og mat til alle, forklarer Skalde

Legger igjen millioner

Ved å hyre inn logistikktjenestene utenfra, forventer Forsvaret at gjennomføringen og organiseringen av øvelsen blir mer effektiv, skriver Trønder-Avisa.

Når Forsvaret trenger mindre av sine folk til å rigge opp og gjennomføre øvelsen, drypper det på det lokale næringslivet.

– Vi kjøper tjenester fra bedrifter i Trøndelag for mer enn 20 millioner kroner i forbindelse med Cold Response-øvelsen, forklarer Skalde.

FLO har etablert en nasjonal logistikkommando på Værnes garnison i Nord-Trøndelag som skal være på plass i seks uker. Derfra skal ti personer styre logistikken under militærøvelsen. Selve øvelsen skal foregå fra Tjelsund i sør til Finnsnes i nord.

– For Forsvaret er hensikten med dette pilotprosjektet å få testet et samarbeid mellom FLO, Heimevernet og de sivile aktørene som Norsea Group har engasjert, sier sjef for FLO i Midt- Norge, Torbjørn Mathiassen til Trønder-Avisa.