NRK Meny
Normal

Siste innspurt for mathallen i Trondheim

På lørdag får Trondheim et helt nytt matvaretilbud med et stort og variert utvalg av lokale råvarer. I tillegg vil det være en restaurant over to etasjer, en kaffebar og til og med en akevittbar.

– Det begynner å nærme seg. Timene går fort nå, men jeg har mange flinke folk som hjelper meg, så vi skal bli ferdige, sier daglig leder ved Mathallen i Trondheim, Anne Morkemo til NRK.

Lokalt og internasjonalt

Etter initiativ fra Bøndernes Hus og finansiering fra Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmenn, Trondheim kommune og Innovasjon Norge blir Mathall Trondheim nå en realitet. Med en ny stor butikk, restaurant, kaffe- og akevittbar håper eierne på mange besøkende lørdag klokka 12.00.

– Vi skal ha fokus på lokale råvarer fra produsenter i hele Trøndelag, men også en del internasjonale varer slik at kundene får et rikt utvalg. Dette skal bli en butikk hvor man kan handle midt i uka og ikke bare til helger og høytider, sier Morkemo.

Mathallen skal tilby alt fra lokalprodusert øl til olivenolje fra Spania. Restauranten skal også bruke de samme varene til å lage spennende retter.

– Vi begynner litt forsiktig med en åpningsmeny, men utover høsten og frem mot jul vil vi utvikle restauranten og konseptet, sier hun.

Anne Morkemo

Daglig leder ved Mathallen i Trondheim, Anne Morkemo er spent på åpningsdagen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Rullering av produsenter

I hallen skal det være en rullering av produsenter, slik at kundene stadig får noe nytt og spennende, forteller daglig leder.

– Vi legger vekt på at det skal være god smak, sier Morkemo.

Morkemo ønsker at produsentene skal få ei bra inntekt av varene sine, og at de derfor legger prisene på de lokale produktene slik de er ellers i markedet.

– Det skal ikke være ekstremt dyrt å kjøpe lokal mat, men samtidig er det viktig for oss at de tjener nok til å opprettholde produksjonen, sier hun.

mathall Trondheim

Mathallen skal tilby alt fra lokalprodusert øl til olivenolje fra Spania

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Produsent

Daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad, forteller at etterspørselen av lokalproduserte råvarer aldri før har vært større.

– De fleste produsentene klarer ikke å dekke etterspørselen, sier hun til NRK.

Løsningen blir derfor at produsentene må velge ut hvem de vil selge til.

– Det er jo ei positiv utvikling for produsentene, men så tror jeg utfordringa blir å få flere til å samarbeide eller at noen tar sats og øker produksjonen sin. De som vil skal få være små, men noen kan gjøre lurt i å utvide, sier Rustad.

Selv om etterspørselen er stor, mener Rustad det er forskjell i hvor mye de ulike produsentene tjener på råvarene sine.

– Mange har dette som en attåtnæring og tar kanskje ikke ut lønn, mens andre har det som en ren drift og har fortjeneste, men stadig flere får bedre økonomi og det er positivt, sier hun.

SE VIDEO FRA MATHALLEN:

Siste innspurt før åpninga