Siste frist til Årets trønder

Når det gjenstår kun få timer til fristen går ut, strømmer det på med forslag til hvem som fortjener hedersprisen Årets trønder. I forslagsbunken finner vi ildsjelene Walter Jarwson og Bjørn Eklo.

Bjørn Eklo

Bjørn Eklo fra Trondheim bringer årlig 600 tonn mat gratis videre til folk som trenger ei ekstra håndsrekning. I november var han invitert til Roma fordi pave Frans ville møte han.

Foto: Tone Iversen / NRK

Begge har i en årrekke stått på for å hjelpe fattige og bostedsløse. Eklo skaffer 600 tonn mat i året fra matvaregrossister, mat som ellers ville ha blitt kastet. Maten distribueres landet rundt til lag og organisasjoner, som så deler ut gratis mat eller serverer rusmisbrukere og andre trengende et måltid.

Bjørn Eklo driv med matomfordeling

En vanlig dag 'på jobben': Bjørn Eklo omfordeler mat for hundretusenvis av kroner.

Foto: Sandra Svendgård / NRK

Jarwson driver omsorgskafe for rusmisbrukere og hjemløse i Trondheim. Mange mener at Eklo og Jarwson fortjener å bli Årets trønder. Eklo var i forrige uke i Roma, og fikk håndhilse på pave Franz for sitt arbeid. Det var for øvrig paven selv som hadde ytret ønske om å møte ham.

Politifolk og brannhelter

Ved midnatt setter vi strek for å komme med forslag. Forslagene spenner vidt; fra langrennsløpere som Petter Northug og Marit Bjørgen, via trønderrockere som Åge Aleksandersen og Bjarne Brøndbo, til brannhelter, politifolk, fotballtrener Kåre Ingebrigtsen, nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser, «Farmen»-deltaker Finn Olav Odde, «71 grader nord»-deltaker Kent Roger Tangvik og fotballspiller Per Ciljan Skjelbred. Dette er bare noen få navn i den tykke bunken.

Om Walter Jarwson skriver forslagsstillerne at han med omsorgskafeen bidrar til dem som ikke har det like godt som resten, han er en ordentlig kjernekar.

LES: Folket har ikke glemt brannvesenets innsats

Frivillig og ulønnet

Walther Jarwson

Til vanlig driver 57 år gamle Walther Jarwson Omsorgskafeen som ligger i Olav Tryggvasons gate i Trondheim. Her blir det delt ut gratis mat til byens rusmisbrukere og hjemløse.

Foto: TVNorge

– Uselvisk gjør Jarwson et fantastisk arbeid på omsorgskafeen, understreker en, mens en annen fremholder at Jarwson er en mann som tenker på dem som trenger litt ekstra omtanke og hjelp. Han lager mat til byens fattige og uteliggere på frivillig basis, uten lønn, sammen med andre frivillige. Byen trenger flere slike ildsjeler.

En av dem som har foreslått Bjørn Eklo viser til at han er en stille og rolig mann, som gjør så utrolig mye, uten å skryte av seg selv.

LES: – Nå er det Marits tur

Fem kandidater

I fjor kom det inn i alt 2748 forslag på kandidater, og 18 602 stemte på Årets trønder blant de fem kandidatene som juryen hadde plukket ut. Da vant Erlend Johannesen. Han hadde i mange år drevet barnehjem og skole for gatebarn i Tacloban på Filippinene. Hele senteret ble utslettet i den kraftige tyfonen i fjor høst, men Erlend klarte på mirakuløst vis å redde livet til alle barna, bl.a. ved å ta dem med seg opp på taket da vannmassene steg faretruende.

LES: Erlend Johannesen er Årets trønder 2013

Juryens første møte

Arne Blix og Sigrid Gjellan

Sjefredaktør i Adresseavisen Arne Blix, og regionredaktør i NRK Trøndelag Sigrid Gjellan, samarbeider også i år om prisen.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN

Juryen skal ha sitt første møte over helgen. Hedersprisen deles ut i samarbeid mellom Adresseavisen og NRK Trøndelag, i år for femte gang. Prisen skal gå til personer som har gjort en betydelig innsats i 2014. Vinneren må være trønder eller gjennom bosted eller sitt virke ha en tilknytning til Trøndelag. Prisen offentliggjøres fredag 9. januar 2015.