NRK Meny
Normal

Siste frist for å vrake bilen

Har du en gammel bil du egentlig burde bli kvitt? Da bør du skynde deg, i dag er siste frist for å vrake bilen, om du ikke vil betale årsavgift for 2016.

Bilvraking

21. mars er siste frist for å vrake bilen, om du ikke vil betale årsavgift.

Foto: Ellen Flå / NRK

En grå og svart Opel Vectra står parkert på Metallco Heggstadmyra på Heimdal. Eieren Anita Stallvik tørker en tåre. Hun har hatt bilen i fem år etter å ha fått den i 18-årsgave. Men nå er det slutt, bilen skal vrakes.

– Den var brudebilen til mamma og pappa, en gang i tiden, da den var splitter ny. Den har vært på mange turer og flyttelass og alt mulig, sier Stallvik til NRK.

21. mars er siste frist for å vrake bilen din, om du ikke vil betale årsavgift for 2016. På Metallco forventes det stor pågang, og driftssjef Stig Pedersen sier de skal holde ektra lenge åpent.

– Vi vraker fortløpende og melder inn vrak etter hvert, det gjør vi frem til klokka seks. Vi skal gjøre det vi kan for å unngå at du må betale årsavgift, lover Pedersen.

Mandag 21. mars er siste frist for å vrake bilen din, om du ikke vil betale årsavgift for 2016

Emosjonelt

For mange kan det være litt tungt å kvitte seg med bilen sin.

Stig Pedersen

Stig Pedersen sier Metallco vil holde åpent ekstra lenge på mandag.

Foto: Ellen Flå / NRK

– Det var først bestefar sin, så onkelen min sin en liten periode, så ble den min, forteller Anita Stallvik om Opelen hun nettopp har levert fra seg.

– Jeg ble litt snørrete, men det er ferdig nå, smiler hun.

Stallvik er langt fra alene, kan Pedersen fortelle.

– Jeg hadde en som hadde importert bil fra Tyskland, som hadde hatt den i 18 år, han måtte ha en stund alene med bilen etter han hadde levert den. Det tok sin tid, da satt han inne i bilen og venta og gikk noen turer rundt bilen.

Venter lengst mulig

Pedersen sier mange venter så lenge som mulig med å vrake bilen sin.

– Det er mange som vil kjøre bilen så lenge som mulig, og hvis de har bestemt seg for at den skal vrakes 21., så venter til den 21., og tar den prisen det koster å stå i kø.

Nils Rosling

Nils Rosling sier nordmenn fjerner flere kjørbare biler enn svensker.

Foto: Ellen Flå / NRK

Totalt ble det vraket i overkant av 140 000 biler i Norge i fjor, og hittil i år er tallet rundt 36 000. Svenske Nils Rosling, som jobber som kranfører hos Metallco, mener nordmenn kvitter seg med bilene sine tidlig.

– Det fjernes veldig mange fine biler i Norge, sammenlignet med Sverige. 90 prosent av bilene kjøres hit, i Sverige hentes alle med bergingsbil, sier Rosling.

Bilene presses sammen til det ugjenkjennelige, og klumpene som blir igjen fraktes i trailer ned til Fredrikstad. Der kuttes de opp i småbiter og blir til slutt til nye biler. Totalt blir 98 prosent av hver bil gjenvunnet.

Anita Stallvik

Anita Stallvik måtte ta farvel med Opel Vectraen hun fikk i 18-årsgave.

Foto: Ellen Flå / NRK

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.