Hopp til innhold

Politiet: Kan være flere ukjente gjerningspersoner i Silje-saken

Men politiet er usikker på om disse eventuelt kan straffeforfølges i dag.

Silje Marie Redergaard

NY ETTERFORSKNING: Politiet starter ny etterforskning for å finne ut mer om hva som skjedde da Silje Marie Redergård (5) ble funnet død i en akebakke i Trondheim i 1994.

Foto: Privat / NTB

Mandatet er å etterforske saken på nytt, med friske øyne. Etter dagens standard for god etterforskning.

Det sier påtaleansvarlig i Trøndelag politidistrikt, Mette Kollstrøm, til NRK.

Det har gått nesten 28 år siden Silje Marie Redergård (5) ble funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim. Tre gutter på fire, fem og seks år fikk den gang skylden for venninnens død.

Politiarbeidet i saken har fått kraftig kritikk fra flere hold, og etter at NRK laget dokumentaren «Drapet i akebakken» har det blitt bestemt at saken skal etterforskes på ny.

– Vi har et håp om å finne nye bevis, nye opplysninger. Vi har en del andre metoder i dag som vi håper kan hjelpe oss, sier Kollstrøm.

Ber vitner melde seg

– Vi har kommet så vidt i gang med å gjennomgå den gamle etterforskningen i 1994, sier etterforskningsleder Øyvind Jørgensen.

Mesteparten av bevismaterialet i saken om Silje Marie Redergård (5) er enten destruert eller blitt borte.

Likevel håper politiet de kan finne nye spor, blant annet ved å snakke med vitner som tidligere ikke har blitt avhørt i saken.

– Vi går ut med en oppfordring om å melde seg. Det kan være vitner fra nærområdet som har informasjon som kan være relevant for saken. Eller det kan være noen som har hørt noe, som politiet ikke har fått kjennskap om, sier Jørgensen.

Kripos vil også bistå i saken. Politiet skal blant annet ta en ny gjennomgang av det krimtekniske i etterforskningen.

– Det ble gjort noen krimtekniske beslag den gangen. Blant annet klærne til avdøde og de involverte. Men disse er destruert, og kan ikke undersøkes på nytt. Vi sitter igjen med bilder som ble tatt den gangen. Disse vil vi forsøke å forbedre og få ut mer informasjon fra, sier etterforskningslederen.

Påtaleansvarlig Mette Kollstrøm og etterforskningsleder Øyvind Jørgensen

Påtaleansvarlig Mette Kollstrøm og etterforskningsleder Øyvind Jørgensen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kan bli straffeforfulgt

Påtaleansvarlig Mette Kollstrøm sier det også er usikkert om saken er foreldet eller om noen kan bli straffeforfulgt.

Hvis Redergårds dødsfall skyldes en villet handling, kan personen eller personene blir straffeforfulgt.

– Det kan være en eller flere ukjente gjerningspersoner som politiet ikke har kjennskap til. Det kan være en sak som kan straffeforfølges, sier Kollstrøm.

Men hvis saken handler om kroppsskade med døden til følge, vil saken være foreldet. Alt dette er derimot for tidlig å si noe om, sier politiet.

NRK har vært i kontakt med Silje Marie Redergård sin mor. Hun ønsker ikke å kommentere etterforskningen på nåværende tidspunkt.

Har status som mistenkt i saken

Guttene som fikk skylden den gang, har i denne etterforskningen nå status som mistenkt. Det er på grunn av deres tette forbindelse til saken, forklarer Kollstrøm.

Det er sannsynlig at de var på, eller i nærheten av, åstedet da Silje ble utsatt for vold, sier etterforskningslederen og utdyper:

– For bedre å kunne å ivareta deres rettigheter, så gir vi dem denne statusen i politietterforskningen. Vi vil be tingretten oppnevne forsvarere til dem, sier Kollstrøm.

Gutten som var fem år i 1994 håper etterforskningen viser at han ikke hadde skyld i saken.

Jeg går fra å være skyldig til å være mistenkt. Jeg har jo allerede blitt «straffet» for det her, på feil grunnlag. Jeg håper i alle fall at det går bra til slutt.

Jeg har jo vært «skyldig» i hele mitt liv, så om jeg er mistenkt har ingenting å si, sier den andre gutten som var seks år i 1994.

Påtaleansvarlig Mette Kollstrøm sier det er vanskelig å svare på når etterforskningen er ferdig, men at det kan skje i første halvår av 2022.

Vi kan antyde våren, sier Kollstrøm.

Politiet i Trøndelag opplyser at vitner kan ta kontakt via tips.politiet.no/trøndelag eller via telefon 73489400.

I en tidligere versjon av saken skrev NRK at guttene nå har status som siktet i etterforskningen. Det riktige er at de nå har status som mistenkt.

null
Spiller nå
Silje 29:42
Neste