Moren til død gutt i Vanvikan løslates

Moren til ettåringen som ble funnet død i Vanvikan i forrige uke blir løslatt. Faren forblir varetektsfenglet.

Vanvikan

Tore Angen og Trond Peder Nilsen forsvarer henholdsvis moren og faren til den ett år gamle gutten som ble funnet død i Vanvikan i Nord-Trøndelag for en knapp uke siden.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Frostating lagmannsrett skriver i kjennelsen at det ikke er noen skjellig grunn til at moren kan mistenkes for sønnens død.

– Vi er veldig fornøyd med at lagmannsretten har løslatt min klient. Vi har hele tiden hevdet at det ikke var noen skjellig grunn til mistanke mot henne, sier forsvareren til moren, Tore Angen.

Han har enda ikke fått snakke med sin klient, men regner med at kvinnen blir løslatt i kveld.

– Dette har vært en voldsom belastning for henne. For det første er gutten hennes død, og for det andre oppfatter hun at hun har blitt uskyldig beskyldt for å ha noe med dødsfallet til gutten å gjøre, sier Angen.

Moren til det ett år gamle barnet som døde i Vanvikan i forrige uke, blir løslatt fra varetekt. Frostating lagmannsrett mener hun ikke kan mistenkes for å ha noe med med sønnens død å gjøre.

Frostating lagmannsrett skriver i kjennelsen at det ikke er noen skjellig grunn til at moren kan mistenkes for sønnens død.

– Ektefellen hadde føringen

Lagmannsretten begrunner løslatelsen med at det er kvinnens ektemann som skal ha vært den styrende kraft i forhold til barnevern og helsetjeneste.

– Det er medsiktede, ektefellen, som har hatt føringen og initiativet i forholdet, heter det i kjennelsen.

– Hun (den siktede moren, journ.anm) har videre vært klar over hans psykiske ubalanse, men likevel forsøkt å verne han i den oppståtte, tragiske situasjonen, skriver retten.

Retten mener moren synes å ha opptrådt adekvat som mor til barnet i dagene før gutten ble funnet død.

– Registrerer at vi er uenige

Lensmann i Leksvik, Gunnar A. Solli, sier politiet tar lagmannsrettens kjennelse til etterretning.

– Vi registrerer at lagmannsretten ikke er enig i vår og tingrettens vurdering. Etterforskningen går nå sin gang, sier Solli.

Tore Angen

Tore Angen forsvarer moren til den avdøde gutten, og er glad for at klienten hans løslates.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Funnet død i senga

Det var onsdag formiddag i forrige uke at en 15 måneder gammel gutt ble funnet død i sin egen seng i Vanvikan i Leksvik kommune. Kort tid etter ble barnets far pågrepet av politiet.

– Barnet var allerede dødt da legen kom til stedet, fortalte politistasjonssjef Snorre Haugdahl ved Steinkjer politistasjon på en pressekonferanse samme dag.

På bakgrunn av opplysninger som politiet satt med, og funn på åstedet, ble saken etterforsket som et mistenkelig dødsfall fra begynnelsen av.

Ett døgn senere ble også moren siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

Begge stilte seg uforstående til siktelsen, men ble fredag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud og i full isolasjon. Begge anket avgjørelsen på stedet.

Faren forblir isolert

Den 29 år gamle faren til gutten forblir varetektsfengslet i to uker i full isolasjon med brev og besøksforbud.

Lagmannsretten mener det er skjellig grunn til at faren kan mistenkes for dødsfallet.

– Jeg har ikke snakket med min klient, men registrerer at retten mener det er grunn til å beholde ham i varetekt. Det er jeg uenig i. Vi vet fortsatt ikke hvorfor gutten døde, sier farens forsvarer, Trond Peder Nilsen.

I morgen ettermiddag skal han møte sin klient, og gå gjennom kjennelsen fra lagmannsretten.

Fryktet komet

Tidligere i etterforskningen har det kommet frem at foreldrene ventet at noe religiøst skulle skje dagen etter at gutten deres døde.

– Det var en komet inn i bildet, en komet som skulle passere sola i disse tider, sa lensmann Solli før helgen.

Psykiateren som har vurdert den siktede barnefaren mistenker, ifølge kjennelsen, at mannen er psykotisk og kan ha vrangforestillinger.

Vold utelukket

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at det ikke er tegn på ytre vold.

Det er fortsatt usikkert når den endelige obduksjonsrapporten foreligger, men de sakkyndige håper den kan gi svar på hva den 15 måneder gamle gutten døde av.

Barnefaren sitter nå i varetekt i Steinkjer.

Barnedødsfall Vanvikan

Den ett år gamle gutten ble funnet død i bolighuset i Vanvikan i slutten av november. Politiet fikk bistand av Kripos med undersøkelser på stedet.

Foto: Joar Elgåen