NRK Meny
Normal

Siktes for grov overtredelse av dyrevelferdsloven

Bonden i Fosnes i Nord-Trøndelag som drev gården hvor vel 70 storfe ble funnet døde, kommer til å bli siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven.

Dyretragedie Fosnes

Slaktedyrene på denne gården ble funnet i fjøset i Fosnes.

Foto: Terje Næss

Det opplyser politiet i ei pressemelding.

– Jeg kan ikke gå inn i detaljene i hva gårdbrukeren har forklart, men i avhør har han erkjent et ansvar for det som har skjedd, sier politiadvokat Amund Sand ved Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK

Han har hittil vært siktet for brudd på dyrevernsloven, men kommer nå til å bli siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven. Formell siktelse blir utarbeidet før påske eller like etter påska.

– I morgen vil Mattilsynet rydde eiendommen. Da vil også politiet være til stede og gjøre ytterligere undersøkelser på åstedet. Så venter vi på rapporten og en anmeldelse fra Mattilsynet, sier Sand til NRK.

Uten tilsyn lenge

Politiet arbeider ut fra en teori om at dyrene har omkommet som følge av mangel på mat og drikke, og det i en lengre periode.

Det var Mattilsynet som fikk tips om vanskjøtsel av en større mengde dyr ved gården.

Politiet tok seg inn i driftsbygningen på gården etter at Mattilsynet tok kontakt, og dyreeier ikke var til stede.

Mattilsynet har mottatt meldinger om at dyrefôr har ligget utenfor driftsbygningen siden i desember. Dyrene kan ha vært uten tilsyn siden jul.

Driftsbygningen og området rundt ble sperret av etter at dyrene ble funnet døde, og kommer til å forbli avsperret til oppryddingen og etterforskningen på stedet er avsluttet.

– Alvorlig dyretragedie

Gården skal ha drevet med slaktedyr den siste tiden, og det kan være årsaken til at vanskjøtselen ikke er blitt oppdaget tidligere.

– Dette er en veldig alvorlig dyretragedie med mange dyr involvert, sa John Bjarne Falch i Mattilsynet til NRK i forrige uke.

Mange undrer seg nå over hvorfor ikke Mattilsynet klarer å avdekke slike dyretragedier tidligere. Men i Namdalen har tilsynet bare tre ansatte som skal dekke 13 kommuner og over 800 gårdsbruk.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.