Sier nei til rushtidsavgift

En ny meningsmåling viser at flertallet sier nei til å innføre rushtidsavgift i Trondheim.

Kø på omkjøringsveien i Trondheim
Foto: Morten Karlsen / NRK

Meningsmålingen Sentio har gjort for NRK viser at 54,8 prosent av de 500 spurte sier nei til ekstra veiavgift i rushtida, mens 36,6 prosent sier ja til forslaget.

Kontroversiell sak

Innføring av rushtidsavgift i Trondheim for å bedre miljøet, har hittil vært det mest kontroversielle temaet i valgkampen i byen, og har skapt splid mellom samarbeidspartnerne SV og Arbeiderpartiet. SV ønsker at bilistene skal betale en ekstra avgift i rushtida, mens Arbeiderpartiet er imot. 

 

Svevestøv i Trondheim

Trondheim sliter med mye svevestøv.

Foto: Gorm Kallestad

Problemer med svevestøv

På denne måten håper tilhengerne av avgiften å få redusert trafikken i sentrum av Trondhneim. I dag har Trondheim store problemer med svevestøv, og dette er bakgrunnen for at spørsmålet om en egen rushtidsavgift har kommet opp.

SV mest positiv

Meningsmålingen viser at blant SVs velgere, går 75 prosent inn for en slik avgift. Motstanden er faktisk størst blant tilhengerne av Senterpartiet i Trondheim. Her går 77,8 prosent mot forslaget. Arbeiderpartiets velgere er så og si delt på midten. 47,8 prosent sier ja, mens 42,6 prosent av Ap-velgerne sier nei til å innføre rushtidsavgift i trondheimstrafikken.

- Tenk på miljøet

Men organisasjonen Natur og Ungdom ber nå folk i Trondheim tenke på miljøet, og stemme på partier som lnsker rushtidsavgift. Det sier leder Bård Lahn i Natur og Ungdom.

Organisasjonen oppfordrer folk i Trondheim til å la være og stemme på partier som går mot rushtidsavgiften.

 Spriker

En meningsmåling gjort av Norfakta på vegne av Adresseavisen viser andre tall. Der svarer et flertall på 54 prosent at de vil ha rushtidavgift, om staten finansierer kollektivutbygging først.