Sier nei til offentlige soppkontroller

Landbruksminister Sylvi Listhaug sier nei til at det opprettes et landsdekkende tilbud om soppkontroller. Sopp- og nyttevekstforbundet beklager avgjørelsen.

Landbruksministeren svarte på et spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande i Stortinget onsdag.

I høst har flere blitt innlagt på sykehus etter å ha spist giftig sopp.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug mener staten ikke har ansvar for å kontrollere den soppen folk plukker i skogen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ingen penger til kontroller

Landbruksministeren mener soppkontroller ikke er en offentlig oppgave.

– Det er tragisk når folk blir alvorlig syke eller mister livet fordi de har spist giftig sopp sanket fra naturen. Men kontroll og tilsyn med mat som privatpersoner sanker fra naturen til eget privat forbruk, er ikke en del av Mattilsynets tilsynsoppgaver, sa Listhaug i Stortingets spørretime.

I dag er det kun frivillige soppkontrollører. Støtten fra det offentlige ble kuttet i 2007.

Beklager avgjørelse

Lederen i Trondheim sopp-og nyttevekstforbund, Jan Selbekk, beklager at det ikke blir landsdekkende statlige soppkontroller.

– Det er synd. Det er også kostbart for samfunnet når folk blir innlagt på sykehus med soppforgiftning. Det offentlige kunne i alle fall sørget for en del finansiering, sier Selbekk til NRK.

Flere har tatt til orde for å få bedre kontroll av sopp.

– Nå må vi basere oss på frivillig innsats. Hvis vi kunne hatt et litt mer forutsigbart system, ville det gjort utrolig mye. Flere ville ha plukket sopp, og ikke hatt angst for det de finner i skogen, sier Pål Karlsen som driver opplæring av soppkontrollører.

Vil øke kunnskap om sopp

Venstres Trine Skei Grande ville også ha svar på hva landbruksministeren vil gjøre for å bidra til økt informasjon om trygg matsopp.

Listhaug sa at Helsedirektoratet arbeider for å øke kunnskapen om forgiftninger og forgiftningsfaren ved å spise enkelte typer sopp. Hun viste også til Matportalen der folk selv kan finne den informasjonen de trenger.

– Det er min vurdering at de som sanker sopp til eget forbruk, selv har et ansvar for å tilegne seg tilstrekkelig kunnskap om selvplukket sopp. Det er ikke et offentlig ansvar å føre kontroll med at selvplukket mat til eget forbruk er trygg nok å spise, sa landbruksminister Sylvi Listhaug i Stortinget onsdag.