Sier ja til flere utbrytere fra Nordmøre

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag ønsker flere kommuner fra Nordmøre hjertelig velkommen til Trøndelag. De siste dagene har det kommet fram at flere nordmørske kommuner er misfornøyd med forholdene i Møre og Romsdal.

Tore O. Sandvik

Fylkesordfører Tore O. Sandvik ønsker kommuner fra Nordmøre hjertelig velkommen til Trøndelag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ola Rognskog

Ola Rognskog er leder i regionrådet på Nordmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Debatten om lokalisering av politimesteren og sykehusstriden har skapt splittelse i Møre og Romsdal. Mange i Nordmøre føler at de har tapt viktige kamper når politimesteren havner i Ålesund og det nye sykehuset blir bygd i Molde.

– Interessen for å forbli en del av Møre og Romsdal kan bli svekket på Nordmøre som følge av at Kristiansund tapte kampen om hvor politimesteren skal være, sier leder Ola Rognskog i regionrådet på Nordmøre til NRK.

Kan bryte ut

Han frykter at flere kan bryte ut av Møre og Romsdal.

– Det er ikke alle på Nordmøre som ønsker å være en del av Møre og Romsdal. Det siste året har kravet om å flytte nordover til Trøndelag hatt god vind i seilene, fortsetter Rognskog.

Fra før er det klart at Rindal kommune vil søke om overflytting til Trøndelag. I Sør-Trøndelag er fylkesordfører Tore O. Sandvik positiv til å ta imot flere utbryterkommuner.

– Vi har døra åpen og om det er kommuner på Nordmøre som ønsker å bli en del av Sør-Trøndelag eller Trøndelag, er de hjertelig velkommen, sier Sandvik til NRK.

På Nordmøre håper Ola Rognskog at fylkestinget i Møre og Romsdal vil bidra til å skape flere statlige arbeidsplasser i regionen.

2000 arbeidsplasser

– Et fylke som skal vokse er avhengig av at det skjer i hele fylket, og ikke bare i deler av det. Nå ser vi så store mørke skyer på himmelen, at vi venter at fylkespolitikerne tenker på hvordan de skal rette opp i dette, sier Rognskog.

Derfor krever han 2000 nye statlige arbeidsplasser til Nordmøre når de verken får politimesteren eller sykehuset.

– Ja. Det er rimelig ambisiøst. Vi snakker om store tall, men jeg mener det er greit å trekke dette kortet allerede nå, sier Rognskog.

I Trøndelag jobbes det som kjent med planer om å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag. Både fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag støtter dette. Nå ønsker de begge nordmørske kommuner med i et samlet Trøndelag.

Uoffisielle henvendelser

– Vi skal ikke legge oss opp i de interne forholdene i Møre og Romsdal og vil ikke ta noe initiativ i saken. Men jeg har fått mange uoffisielle henvendelser om dette, men ingen offisielle, sier Sandvik.

Anne Marit Mevassvik

Anne Marit Mevassvik er positiv til å ta imot kommuner fra Nordmøre.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Kommunene må selv starte en prosess om dette, og jeg mener det er opp til den enkelte kommune å bestemme hvilket fylke eller region de vil tilhøre, sier Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag.

Også fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag er åpen for å ta imot kommuner fra Nordmøre i et samlet Trøndelag.

– Vi har fokus på det vi holder på med i Trøndelag. Jeg vil ikke avvise noen, men tar heller ikke noe initiativ, opplyser hun til NRK.