NRK Meny
Normal

Sier farvel til «Grønne Glitrende»

På tjuende dag jul skal pynten vekk. Det betyr at anslagsvis 1,9 millioner juletrær nå møter sin skjebne.

Juletre i grøftekanten klar til henting

IKKE BARE BAR: Dette juletreet ble fotografert i Trondheim tirsdag morgen. Etter henting, kverning og kompostering blir det til næringsrik matjord.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Det er vanskelig å gi et nøyaktig tall. Men med ansvar for 85 000 husstander, hvorav kanskje halvparten har juletre, regner vi med å fjerne omkring 30 000 trær, sier Tone Pettersen Olden, kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk.

Tilbake til røttene

I Trondheim begynte innsamlingen på mandag, og renholdsverket regner med fullføre jobben i løpet av uka. Deretter blir juletrærne kjørt til avfallsanlegget på Heggstadmoen for oppkverning.

– Etter det kjøres restene til Vassfjellet for kompostering. I løpet av et par år blir trærne til god og næringsrik matjord, opplyser Olden.

Hun forteller at hentingen som regel går smertefritt, men at glemte trær kan plasseres ved restavfallsbeholderen. Da blir de hentet ved neste tømming. Likevel oppfordrer Olden folk til å synliggjøre trærne godt, slik at de blir med på første innsamlingsrunde.

– Pass på treet og hvor du legger det. Unngå at det snør bort eller fryser fast. Vi har tidligere måttet hente trær tett opptil påsketider, og vi vil gjerne unngå det om vi kan, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Godt synlig juletre klart til henting

PASS PÅ: Synliggjør treet, men pass på at det ikke forsvinner eller er til sjenanse for andre.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Kjøper for 700 millioner

Selv om det ikke foreligger konkrete tall for fjorårets juletresalg, er det grunn til å anta at inntektene vil ende på omkring 700 millioner kroner på landsbasis.

Les også: Vil ta tilbake markedet for juletre-eksport

– Salg og priser for naturlige trær har vært stabile, noe de også har vært de siste årene. Derfor har vi ingen grunn til å forvente en stor endring i inntektene for 2014, sier John Anders Strande, daglig leder i organisasjonen Norsk Juletre.

John-Anders Strande, daglig leder i Norsk Juletre

FORNØYD: Salget i norske juletrær holder seg stabilt, samtidig som bransjen konkurrerer ut dansk produksjon av edelgran, forteller John Anders Strande i Norsk Juletre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Han opplyser at omkring 400 000 trær hentes i egen skog, eller hos venner og bekjente. Antall solgte trær, både norske og importerte, vil anslagsvis være på 1,5 millioner, ifølge Strande.

Åtteårig vekstperiode

Leder i Trøndelag Juletrelag, Ole Lauglo, produserer selv juletrær og kan bekrefte at det også har vært positive salgstall i Trøndelag. Men selv om dyrkingen er gunstig da den byr på lite utgifter, legges det ned mye tid for å oppnå gode resultater.

– Det tar i gjennomsnitt åtte år å dyrke fram et to meter høyt juletre. Og da har det allerede brukt to år på å gro seg til fra frø til en 20 centimeter høy plante, forteller han.

Ole Lauglo

GOD AVKASTNING: Mange og lange arbeidstimer legges ned i juletreproduksjonen, også hos Ole Lauglo på Byneset i Trondheim.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

Les også: Kunstig eller ekte juletre – ja takk begge deler

Til tross for at tilsynet i perioder krever svært intensivt stell, har Lauglo et helt avslappet forhold til at mange trær nå kastes og brytes ned.

– Det er en naturlig syklus. Med den organiserte innsamlingen resirkuleres trærne på en miljøvennlig måte, og det er veldig fint, sier han.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.