NRK Meny
Normal

Sidsel Wold er årets Olsokprofil

Journalist og forfatter Sidsel Wold har sagt ja til rollen som årets Olsokprofil på Stiklestad i sommer. Det er en oppgave både Kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende har hatt før henne.

Sidsel Wold

– Jeg er overveldet, sier Sidsel Wold

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Midtøstens sterke posisjon som hellig sted og symbolsted både i fortid og nåtid, gjør at det er av stor interesse for Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) å sette søkelys på regionen, skriver SNK i ei pressemelding.

– Jeg er overveldet, sier Sidsel Wold.

Hun skal entre talerstolen på Stiklestad under Olsokdagene i sommer.

– Det blir å snakke om de store endringene i vår tid, hva frykt gjør med folk og om finne forklaringer på det som skjer, og for å overvinne frykten. Og så er jeg opptatt av religion, sier hun.

Kjente profiler

Mange kjente mennesker har vært Årets Olsokprofil på Stiklestad siden Stiklestad Nasjonale Kultursenter begynte med dette i 2001. Den aller første olsokprofilen var Tor Åge Bringsværd.

Med andre ord; Olsokprofilen er forbeholdt markerte samfunnsaktører og de får en viktig oppgave på talerstolen på Stiklestad.

Sidsel Wold i Benghazi

Sidsel Wold er kjent for sin innsats i felten.

Foto: NRK

Møter motstand

Sidsel Wold har markert seg spesielt som NRK-korrespondent fra Midtøsten og har fått kraftig kritikk fra blant andre organisasjonen Med Israel for fred. De mener hun har gitt en ensidig og pro-palestinsk dekning av Gaza-konflikten.

Trolig kjenner få til at hun har vært aktivt medlem av nettopp Med Israel for fred. Hennes engasjement i Israel startet i 1978 da hun valgte å arbeide på en kibbutz – et israelsk kollektiv-samfunn. I denne perioden var hun i ferd med å konvertere til jødedommen.

Bok om Israel

Hun har bodd i Israel flere ganger også som reporter. Hun ga i fjor ut boka «Landet som lovet alt. Min israelske reise» på Spartacus forlag.

– Hovedbudskapet er at Israel har endret seg politisk og demografisk, og denne endringa virker inn på politikken, uttalte hun til Klassekampen i forbindelse med boklanseringa.

Flere priser

Hun er utvilsomt profilert som journalist og har mottatt priser for sitt journalistiske arbeid i Midtøsten.

Flyktninghjelpen ga henne perspektivprisen i 2011 og skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, ga henne Ossietzky-prisen i 2014.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.