Hopp til innhold

Shopper i søppelcontainer

Tobias Brennvik og Rune Frantzen Nystuen fyller opp kjøleskapet med mat de finner i søpla.

Søppel

Tobias Brennvik og Rune Frantzen Nystuen er friganere og finner dagens middag i søpla.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

– Det er så mye sult i verden. Istedenfor å sende så mye mat hit burde man kunne dele med andre. Vi tar med det vi finner hjem, vasker det, lager middag, og inviterer venner. Det er veldig koselig, forteller Tobias Brennvik til NRK.

Han er en av rundt tjue personer i Trondheim som plukker mat fra søpla. De kalles friganere, og livsstilen handler om å samle inn uberørt mat som har gått ut på dato.

De er verken fattige eller hjemløse, men protesterer på det de mener er et misbruk av mat.

Kastes mat for to milliarder hver år

– Det er helt forferdelig. Vi har jo blitt et bruk og kast - samfunn. Jeg blir egentlig helt forskrekket over hvor mye mat jeg faktisk finner hver eneste gang, sier Rune Frantzen Nystuen.

Hvert år kastes det mat for rundt to milliarder kroner i Norge. Ifølge Røde Kors er det dobbelt så mye som hjelpeorganisasjonene ber om for å hjelpe flomofrene i Pakistan. Men butikkene er pålagt å kaste mat som har gått ut på dato.

Tobias Brennvik

Tobias Brennvik synes det er en skam at det kastes så mye mat.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

– Det er nok mange som sier at de holdbarhetsdatoene myndighetene har satt på en del produkter i dag er for kort i forhold til varens kvalitet, sier administrerende direktør, Torbjørn Skei i Coop Trondos.

– Kaster ikke mat vi kan spise

Mattilsynet mener holdbarhetssystemet fungerer bra.

– I utgangspunktet så kastes ikke mat som vi skal spise. Bakgrunnen kan jo være at det er vakumglipp i en kjøttvare eller svikt i en kjølekjede slik at varene ikke er spiselige, sier seksjonssjef Solveig Almaas i Mattilsynet.

Brennvik forteller at de finner mange varer som er fullt brukbare.

– Vi har holdt på i et år nå, og vi har enda ikke blitt syke ,sier han.