SFO dyrere enn barnehage

Forbrukerrådet mener det er vill vest i skolefritidsordninga i flere trønderske kommuner.

Illustrasjonsbilde SFO

Illustrasjon.

Foto: bruno fava / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

Forbrukerrådet har i sommer gjort en stor undersøkelse på skolefritidsordninga her til lands.

Svært varierende priser, dårlig tilgjengelig informasjon og store variasjoner i tilbudet ble konklusjonen.

Prosjektleder, Geir Røed i Forbrukerrådet, mener det er vill vest i Trøndelag når det kommer til SFO.

- Det er svært overraskende at det i fem kommuner er dyrere for en SFO-plass enn en barnehageplass. De har mindre åpningstid, og det er færre fagytdannede folk, sier Røed.

Stram økonomi

Agdenes kommune i Sør-Trøndelag har Norges dyreste skolefritidsordning. Her koster det nesten tre tusen kroner i måneden å ha ett av barna sine.

Også Bjugn, Steinkjer, Stjørdal og Trondheim tar seg godt betalt for å ta vare på barna mens foreldrene er på jobb. Alle tar de mer enn 2300 kroner, som er over makspris i barnehagene.

I Trondheim har de fra 1. august økt prisene ytterligere. Kommunalråd i Arbeiderpartiet, Ole Kristian Lundereng, legger skylda på den dårlige kommuneøkonomien.

- Vi er inne i en vanskelig økonomisk periode, og vi har ikke klart å skjerme SFO for innstramminger, sier Lundereng.

Ønsker makspris

Kommunene får ikke den samme statlige støtten for SFO som de gjør for barnehager. Derfor blir det i større grad opp til kommunene hvor mye de velger subsidiere ordningen.

Nå har kunnskapsminister, Bård Vegar Solhjell, foreslått å innføre makspris på SFO. Lundereng ønsker forslaget velkomment.

- Det er positivt, og vi må også ha kvalitet der, slik at det ikke bare blir oppbevaring, sier Lundereng.

Dårlig info

Forbrukerrådet er kritisk til at da de undersøkte skolefritdsordninga, hadde de store problemer med å få ut relevant informasjon fra kommunene i Midt-Norge.

- På alle kommune-nettsider bør det være informasjon om pris, om åpningstid og det bør være vedtekter tilgjengelig, slik at foreldre vet hva de kan få, sier Røed.