NRK Meny
Normal

Setter ut over 500 garn

Oppdrettsselskapet Salmar har satt ut over 500 garn i et forsøk på å fange opp fisken etter den store rømmingen fra anlegget på Frøya.

Laksemerder til Salmar

Salmar har satt ut over 500 garn for å fange inn den rømte oppdretttslaksen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Selskapet mener de gjør hva de kan for å fange inn så mye rømt oppdrettslaks som mulig.

175.000 laks har rømt

Største noen sinne

I forrige forsvant 175.000 oppdrettslaks fra ei ødelagt mære. Den største rømmingen noen sinne i Trøndelag.

Mange mener den rømte oppdrettslaksen kan ødelegge villaksstammene i Trondheimsfjorden, og selskapet er anmeldt til politiet av naturvernorganisasjoner.

– Det er svært beklagelig det som har skjedd, men vi prøver etter beste evne å fiske opp laksen. Men så langt har vi fanget inn mindre enn 1000 fisk, innrømmer oppdrettssjef Bjørn Egil Larsen i Salmar til NRK.

- Bør miste konsesjonen

13,5 km med garn

Selskapet har altså satt ut 13,5 kilometer med garn, og de har leid inn 12 fiskere.

Bjørn Larsen, oppdrettssjef Salmar.

Bjørn Egil Larsen er oppdrettssjef i Salmar.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Fiskerne gjør så godt de kan, og blant dem har vi også en ringnotsnurper. Men så langt har vi altså ikke klart å fange særlig mye fisk. I tillegg betaler vi frivillige fiskere 30 kroner per kilo laks de leverer til fabrikken vår på Frøya, sier Larsen.

Forskere fra Norsk institutt for naturforakning tror mye av den rømte laksen har dratt til havs, og blir ført nordover. Anslagsvis 3500 oppdrettslaks kan ha gått inn i Trondheimsfjorden.

Kan ha dratt nordover

– Vi får håpe forskerne har rett i at det meste av den rømte fisken har dratt lenger ut i havet, og ikke inn til kysten. Likevel er 3500 rømte oppdrettslaks alt for mye i Trondheimsfjorden, sier oppdrettssjefen i Salmar.

Bjørn Egil Larsen er også oppgitt over spekulasjonene om at selskapet ikke varslet myndighetene med det samme de ble kjent med rømmingen.

Salmar håver inn

– I tillegg er det heller ikke helt klart når de 175.000 fiskene rømte. Det har skjedd en gang mellom torsdag og søndag i forrige uke. Granskingsrapporten vil trolig fastslå et mer nøyaktig tidspunkt. Så langt blir det bare spekulasjoner, sier Bjørn Egil Larsen.