Hopp til innhold

Setter inn ekstra brannhelikopter

Stor skogbrannfare kombinert med stor utfart gjør at det blir det satt inn et ekstra skogbrannhelikopter i Trøndelag i helgen.

Brannslukking Flatanger

Et helikopter fra Forsvaret i aksjon under slokkinga av storbrannen i Flatanger i vinter. Helikopteret som settes i beredskap på Værnes i helgen er sivilt.

Foto: Terje Næss

Helikopteret skal ha base på Værnes, og kommer i tillegg til det som er stasjonert på Torp ved Sandefjord, skriver NTB.

– Det er fint vær, utfartshelg og etter en spesiell vinter er det mer tørt materiale i skog og mark enn normalt. Dette, og senere tids branner, gjør at vi setter et ekstra helikopter i beredskap i helgen, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Pålegg i Oppdal og Rennebu

Trøndelag brann- og redningstjeneste opplyser at Oppdal og Rennebu har en ekstremt høy skogbrannindeks, og utstedte fredag følgende pålegg for de to kommunene:

– Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer en brannfare utendørs.

De minner også om det generelle bålforbudet i sommerhalvåret.

Ber folk respektere bålforbudet

Brannvesenet i Trøndelag advarer folk mot å lage bål og brenne gress og avfall nå som det er så tørt.

Torsdag brant det både ved Jonsvatnet i Trondheim og på Nordmøre . I vinter var det store lyng- og gressbranner både i Flatanger og på Frøya .

Håvard Bye

Håvard Bye er brannsjef ved Inn-Trøndelag brannvesen.

Foto: NRK

– Det virker som om folk har lært at det er bålforbud fra 15. april. Som regel er det skoleklasser som spør om det går greit å tenne et bål i fjæra, og det sier vi ja til. Men ellers må folk respektere forbudet, sier brannsjef Håvard Bye ved Inn-Trøndelag brannvesen.

Sol, sommer og godvær gjør at mange trekker utendørs og vil tenne seg et bål.

– Det er ikke så farlig i fjæra, og vi har ikke akkurat noen ekstrem tørke her i Trøndelag for tida. Derfor er det heldigvis ikke så tørt som det var da det brant i vinter, sier Bye.

Tenner på gress

Brannsjefen mener det er få brudd på forbudet mot å tenne bål i utmark, og Håvard Bye tror folk har fått mer respekt for forbudet.

Derimot er det mange som tenner på gress, søppel og annet rask i tettbygde strøk.

– Det får vi mange meldinger om, og det er særlig naboer som er engstelige. Det har hendt at vi har vært nødt til å rykke ut og be folk slukke bålet. Også politiet er koblet inn i enkelte saker. Slike bål i nærheten av hus kan dessverre være skumle, sier Håvard Bye.