Sendte kropps-SMS til politikerkolleger

Flere kvinnelige politikere i Trondheim har fått tekstmeldinger med seksuelt ladet innhold og kommentarer om kroppen sin mens de sto på talerstolen. – Uakseptabelt, sier ordføreren.

Bystyret behandlet kraftfond-saken

En mannlig bystyrepolitiker har sendt teksmeldinger og kommentert utseende til kvinnelige kolleger. Flere av meldingene ble sendt her i bystyresalen i Trondheim.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK

En mannlig bystyrerepresentant skal ha sendt tekstmeldinger til flere kvinnelige bystyrepolitikere der han har kommentert kropp og utseende. Flere av meldingen har også hatt innhold av seksuell karakter.

For noen meloner du har!

Politikerkollega til Løvik etter bystyremøte

Noen av meldingene ble sendt under bystyremøter. Det var Adresseavisen som onsdag fortalte om Senterparti-topp Marte Løvik som hadde fått kommentaren: «For noen meloner du har!»etter et bystyremøte.

Torsdag skriver avisen at flere kvinnelige politikere har mottatt opptil flere SMS'er fra en og samme politikerkollega.

– Ingen sjekkearena

guri melby 2

Guri Melby fikk tekstmeldinger mens hun satt i bystyret i Trondheim.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det er uklart om det er samme mann som kommenterte bysten til Løvik. Hun forteller til avisen at hun har fått mange kommentarer fra kvinnelige kolleger som kjenner seg igjen etter avisoppslaget.

Den eneste av de kvinnelige politikerne som ønsker å fortelle åpent om kroppskommentarene, er tidligere Venstre-topp i Trondheim, Guri Melby. Hun er nå byråd i Oslo. Melby forteller at kollegaen sendte henne meldinger om utseende hennes to ganger under bystyremøter.

– Jeg syntes det var ubehagelig. Innholdet var ikke slibrig, og jeg tålte det, men dette er på ingen måte en ok måte å opptre på overfor kvinnelig kolleger. Bystyret er ingen sjekkearena. Det er det høyeste demokratiske organet i byen, og kvinnene der skal slippe å utsettes for seksuelt ladet oppmerksomhet, sier Guri Melby til Adresseavisen.

Respekt på talerstolen

Rita Ottervik er ordfører i Trondheim.

Rita Ottervik samler gruppelederne for å finne ut hva som har skjedd.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

De andre kvinnen ønsker ikke å stå frem, men forteller at innholdet i tekstmeldingene var seksuelt ladet og at de var fra samme mannlige politikerkollega.

– Det er viktig å understreke at vi ikke må skjære alle mannlige politikere over én kam. De aller fleste er veldig proffe og oppfører seg ordentlig. Kvinnelige politikere som går på talerstolen skal respekteres for jobben de gjør, og ikke vurderes etter hvordan de ser ut, sier Melby.

– Uakseptabelt

Ordfører Rita Ottervik sier til NRK at hun selv aldri har opplevd noe lignede. Hun karakteriserer tonen i tekstmeldingene og innholdet i kommentarene som totalt uakseptabel.

– Jeg tenker at vi må se nærmere på disse episodene som er omtalt i media. Vi må finne ut hva det er snakk om. Vi må få nærmere kunnskap om dette er enkelttilfeller eller om det er snakk om en kultur, sier Ottervik til NRK.

I løpet av torsdagen skal ordføreren ha et møte med kvinnene som har fått uønsket oppmerksomhet. Mandag neste uke blir gruppelederne innkalt til ordførerens kontor for å diskutere saken.

– Det er gruppelederne som er ansvarlige for sine grupper og vi er i fellesskap nødt til å utøve en personalpolitikk. Verken jeg eller bystyret har sanksjonsmuligheter her, men vi har et felles ansvar for å ha et arbeidsmiljø og for å forebygge slike ting, sier Ottervik.

Gjelder også menn

Ottervik har også tidligere hørt om kommentarer om kropp og utseende, men er overrasket over at tekstmeldinger og utidige kommentarer har kommet i bystyresammenheng

– Hvis det viser seg at det er en kultur der denne adferden sørger for at kvinner og unge menn ikke ønsker å delta i politikken, så er det trist for det vil hindre rekrutteringen, sier Ottervik til NRK.