Hopp til innhold

Elever skal konkurrere som i 71 grader nord

NAMSSKOGAN (NRK): Mobiltelefoner og nettbrett er bannlyst når ungdommene blir sendt ut i villmarka for å konkurrere på 65 grader nord.

På tur i Namsskogan

Kristoffer Bygseth Vollan, Anne Fjerdingøy og Jonatan Helguera er klare for en tur ut i det ukjente denne uka.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Kristoffer Bygseth Vollan er en av ungdomsskoleelevene som skal ut på en to dagers tur i slutten av denne uka. En tur der det meste er hemmelig, og der det er lagt opp til en konkurranse og hvor ungdommene må samarbeide for å nå målet.

Sovepose og klær

– Jeg er klar og har pakket både sovepose og ekstra klær for å være ute noen dager. Jeg synes dette er et veldig bra tiltak for det er ikke så mange unge som får oppleve å være ute i naturen. Vi er heldige som bor her i Namsskogan som har så fin natur rett utenfor stuedøra, sier Bygseth Vollan til NRK.

Anne Fjerdingøy er kommunens MOT-informant og lærer ved ungdomsskolen.

– 65 grader nord er Namsskogans variant av tv-programmet 71 grader nord. Vi ønsker å få med oss ungdommene ut i naturen, der de får prøve seg litt og være kreative. De får bygge opp seg selv og støtte hverandre underveis, sier Fjerdingøy.

Uten telefon

Ingen mobiltelefon, datamaskin eller iPad. Det er det nok mange ungdommer som kanskje vil slite med å akseptere i noen dager.

– Jeg tror jeg skal klare meg greit uten, men jeg tror jeg kjenner noen som ikke vil synes det er så greit, innrømmer Kristoffer Bygseth Vollan.

Det er 41 elever ved ungdomsskolen i Namsskogan, og Jonatan Helguera skal også være med på tur ut i det ukjente.

– Jeg håper vi skal gå på ski og rigge vår egen leir. Dette skal bli artig, også det at vi ikke vet så mye om hvor vi skal og hva vi skal gjøre, sier han.

Glade i naturen

Stian Brekkvassmo

Stian Brekkvassmo er ordfører i Namsskogan.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Stian Brekkvassmo er ordfører i Namsskogan, og sier det ligger flere tanker bak opplegget.

– Vi håper at de unge blir glade i hjemplassen sin, og kommer tilbake hit etter endt utdannelse. Samtidig ser vi en samfunnstrend der folk er mer late, det er mer fedme og mer sykdom. Da må vi jobbe fram en sunn livsstil, og det er viktig for den oppvoksende generasjonen å få med seg dette, sier Brekkvassmo.