NRK Meny
Normal

Sender boligfoto til Thailand for redigering

Norske boligfotografer sender bildene til Asia for bilderedigering. – Rett og slett skammelig og trist, mener den anerkjente fotografen CF Wesenberg.

To bilder av leilighet

FØR OG ETTER: Ser du hvilket bilde som er redigert? Svaret finner du nederst i saken.

Foto: Frode Vigtil / Montasje

I den nyvaska leiligheten har fotograf Frode Vigtil starta jobben med å ta bilder. Telysene er tent og de røde eplene er satt fram. Det er jo tross alt bildene som skal gjøre mye av jobben for å få solgt leiligheten.

Bildene Vigtil tar blir sendt til Vietnam eller Thailand i løpet av kvelden og returnert ferdig redigert i løpet av natta.

– Vanskelig i starten

– Det var vanskelig i starten å tenke på at det skal leveres ut og få et annet produkt enn det vi selv stod for, men nå har det blitt en helt annen verden nedi der. Nå har de profesjonalisert og har utbedret produktet så bra at vi ikke vil gå tilbake, forteller Vigtil.

Frode Vigtil

Bildene Frode Vigtil tar blir sendt til Vietnam eller Thailand og redigert ferdig i løpet av natta.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

– Effektivt

– Grunnen til at vi sender det til Asia er at det er tidseffektivt. Det foregår på nattetid norsk tid, samtidig det kostnadseffektivt, sier Pål Roppen.

Han er administrerende direktør i Inviso, et selskap som tar bilder av 40.000 boliger hvert år.

Han viser fram bilder som er redigert i Asia, noe Inviso har drevet med i over 10 år og som ifølge dem har blitt helt vanlig i bransjen. Fargene er endret på bildet, og ofte blir bildene manipulert.

– Det vi tillater de å gjøre med bildene i forhold til manipulering er egentlig bare to ting, å bytte grå himmel med blå himmel og de kan også montere inn flammer i en peis.

Mener det er skammelig

– Jeg synes rett og slett det er skammelig og trist at det gjøres, sier CF Wesenberg, fotograf i Kolonihagen fotografbyrå i Oslo om at bildene sendes til Asia for redigering.

Han er også boligfotograf, men i motsetning til fotografene i Inviso, gjør han hele jobben selv. Men Wesenberg kan forstå at det er effektivt at fotografene rekker flere oppdrag i løpet av en dag.

– Jeg har ingen problem med å forstå det, men da leverer de fra seg halvparten av håndverket sitt. Det fotografen gjør er at han driter litt i hva han eller hun driver på med fordi han bare leverer det fra seg, sier Wesenberg.

Er bekymret

Vigtil er snart ferdig med jobben og skal dra videre til neste oppdrag. Det mulig siden han ikke skal redigere bildene selv.

Men han er bekymret for hva framtida kan bringe.

– Det blir mer og mer av redigering i Thailand. Akkurat det er jeg ikke så veldig glad for, men jeg tror ikke vi klarer å stoppe det, sier Vigtil.

For dem som lurte så var bildet til høyre redigert.