Selma (14): – Mange gutter har sagt de har blitt mer bevisst på grensesetting

«Min kropp er min kropp og det er ikke slik at gutter skal ha fri tilgang til den» skrev 14 år gamle Selma Mogstad Leerand i et avisinnlegg denne uken. Det fikk stor respons.

Kari Løvendahl Mogstad og Selma Mogstad Leerand

14 år gamle Selma Mogstad Leerand har fått mye respons etter at hun skrev et debattinnlegg i Adresseavisen tidligere denne uka. Her er hun med moren Kari Løvendahl Mogstad.

Foto: Ellen Flå / NRK

– Jeg visste ikke at det var et så stort problem. Det er veldig mange som kjenner seg igjen og som har kjent på det selv, men ikke klart å sette ord på det, sier Selma Mogstad Leerand.

Mandag publiserte Adresseavisen et debattinnlegg skrevet av 14-åringen med overskriften «Det skjer ganske så ofte at gutter kommer opp til meg og klyper meg i rumpa».

I innlegget skriver hun at hun opplever å bli klådd på på skolen og at hun har fått kritikk når hun har sagt ifra om at det ikke er greit.

– Det er ganske mange som mener det bare er tull og lek, og at man overdriver når man tar det så alvorlig, sier Mogstad Leerand.

– Egentlig litt sjokkert

I ettertid har mange tatt kontakt og takket henne for at hun delte innlegget.

– Jeg blir egentlig litt sjokkert over hvor mange det gjelder. Jeg har fått masse meldinger fra jenter jeg ikke kjenner om at de er takknemlige fordi de har opplevd akkurat det samme, men ikke turt å si ifra. Og at jeg har gjort dem tøffere nå, sier hun.

Også gutter har tatt kontakt med henne.

– Mange gutter har kommet til meg og sagt at nå har de blitt mer bevisst på grensesetting og at de er takknemlig for at jeg tok det opp, sier 14-åringen.

Selma Mogstad Leerand og Kari Løvendahl Mogstad

Mamma Kari Løvendahl Mogstad mener det er viktig å snakke med barna sine om grensesetting tidlig.

Foto: Ellen Flå / NRK

– Tror mange ikke har hørt at det ikke er greit

Mamma til Selma og forfatter av boken «Kroppsklemma», Kari Løvendahl Mogstad, mener datteren peker på noe viktig, men også at ikke all skyld kan legges på guttene.

– Vi skal ikke bare skylde på guttene, for det er noe med hvilket samfunn og hvilke forventninger de lever i og, sier hun.

Hun tror heller ikke dette er et nytt fenomen.

– Jeg tror ikke det er så nytt og jeg tror det er ganske universelt, men det betyr det ikke at det er greit.

Hun mener det er viktig å prate med barna sine om grensesetting, og å prate med dem tidlig.

– Målet er at man har klart å gi barnet sitt den ballasten at hun tør å si at hun ikke synes det er greit. Det er mange som ikke tør det, og jeg tror det er mange som ikke har fått hørt at det faktisk ikke er greit, sier hun.

– Vi må starte tidlig å snakke om personlige grenser og såkalte kleine ting. For da blir det lettere når man blir tenåring å vite hva som er akseptabelt.