Familien Lona selger hytta i Sverige – lei av å ikke kunne bruke den

Flere nordmenn selger hyttene sine i Sverige for å heller kjøpe i Norge. Det kan bli god butikk, for svenskene står klare til å overta på populære steder.

Familien Lona

SELGER: Familien Lona fra Trondheim har kost seg i alpinanleggene i Åre og brukt hytta i området i alle ferier. På grunn av pandemien har de nå bestemt seg for å selge.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Folk fra Midt-Norge har de siste årene spesielt søkt til områder i Jämtland, inn mot vintersportsstedet Åre. Men koronaen og strenge karanteneregler hat gitt minimal bruk de siste månedene.

– Flere av våre kunder sier de heller vurderer å kjøpe noe i Oppdal eller andre steder i Norge, sier Joakim Westerlind Wiklund i Bjurfors.

Ifølge eiendomsmegleren fra Åre er dette nå en trend ikke bare i Jämtland, men også andre steder i Sverige.

Gondolbanen i Åre over det internasjonalt populære vintersportsstedet

SVENSK VINTERPARADIS: Åre er et av Sverige mest populære skisteder. Mange nordmenn har kjøpt fritidsbolig i dette området de siste årene.

Foto: Privat

Frustrert

Familien Lona fra Trondheim har i mange år kost seg på hytta i Duved, kort vei fra Åre, både sommer og vinter. Nå er det slutt.

– Vi har vært på hytta i alle ferier. Plutselig fikk vi ikke bruke den lenger og kjente på frustrasjonen. Derfor bestemte vi oss for å selge, sier Ann-Magrit Lona.

Det var visning på hytta søndag og familien forventer å få en god pris. Kronekursen er god og de vil ifølge megleren få en høyere pris enn de selv hadde forventa.

Hytta i Duved

GOD PRIS: Familien Lona forventer å få en god pris for hytta i Duved som de fram til nå har brukt i alle ferier.

Foto: Privat

Prisene stiger

På samme måte som i Norge har koronapandemien ført til økt interesse for å kjøpe fritidsboliger innenlands. Få fritidsboliger til salgs og mange som vi kjøpe har ført til at prisene har gått opp.

Ifølge Lena Sandström i meglerfirmaet Fastighetsbyrån i Åre stoppa salget av leiligheter i Jämtland helt opp da pandemien brøt ut. Men så kom sommeren og plutselig eksploderte interessen.

– Ja, på høsten opplevde vi et høytrykk på kjøp av leiligheter og hytter fra svensker. Prisene økte og de har i snitt økt med cirka 10 prosent i vårt område så langt i høst, sier Sandström, til NRK.

Aud Schanke Reinås

SELGERS MARKED: Aud Schanke Reinås i Reinås Eiendomsmegling sier det nå er få fritidsboliger til salg og mange som vil kjøpe. Det er derfor nå et gunstig tidspunkt å selge.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Har steget i hele Sverige

I enkelte tilfeller har selgerne fått både 30 og 40 prosent mer for fritidsboligen enn det som var utgangsprisen.

I hele Sverige har prisene på fritidsboliger økt med 11 prosent sammenligna med i fjor, viser tall fra Svensk Mäklarstatistik.

Pressekontakt Per-Arne Sandegren opplyser til NRK at de ikke har noen statistikk over antall nordmenn som selger fritidsbolig i Sverige. Men han bekrefter at etterspørselen øker og at prisene har gått til værs.

Åre i Sverige arrangerte alpin-VM i 2019. Bildet viser skiløypene og stadion i sentrum av vintersportsstedet

INTERNASJONALT KJENT: Alpin-VM gikk av stabelen i Åre så sent som i 2019 (bildet).

Foto: JOHANN GRODER / AFP

Gunstig kronekurs

Den gunstige kronekursen gjør det også nå ekstra attraktivt å selge, sier eiendomsmeglerne.

– Vi hadde en som for kort tid siden solgte for 1,7 millioner svenske kroner. På grunn av den gunstige kronekursen gir det en salgssum på 1,8 millioner norske, og vedkommende tjente over hundre tusen kroner bare på god kronekurs.

Det sier Aud Schanke Reinås i Reinås Eiendomsmegling i Stjørdal. Hun opplever også at stadig flere nordmenn med fritidsbolig på andre siden av grensa i Trøndelag vurderer å selge.

Det mener hun skyldes at svært få kan bruke fritidsboligene sine da de ikke har mulighet til å sitte ti dager i karantene når de kommer til Norge, god kronekurs og prisstigning.

– Folk kommer seg ikke over grensa og får ikke brukt hyttene og leilighetene sine. Jeg forstår derfor godt at mange nå både vurderer å selge og selger, sier Reinås.

Fritidseiendommer i Jämtland

PRISENE STIGER: Statistikk fra Jämtland viser at de aller fleste fritidsboligene som har byttet eier den siste måneden har blir solgt godt over taksten.

Foto: Skjermdump

Første julaften hjemme

Men selv om Ann-Magrit Lona og familien nå selger hytta i Sverige er de ikke ferdig med hyttelivet.

– Nå skal vi tenke oss godt om og vurdere om vi skal kjøpe oss noe i Norge. Men jeg utelukker heller ikke at vi venter til koronaen er over og kjøper ny hytte i Sverige igjen, sier Lona.

Hun forteller videre at det er minstegutten på åtte som vil merke den største forandringen.

– Han har feira alle julaftener på hytta, så det blir nok litt rart å feire i huset vårt hjemme i Trondheim, sier Lona.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 01.12.2021
17 922
Smittede siste 7 dager
257
Innlagte
1 092
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Siste fra Trøndelag

Midtnytt 19.45 ved Grete Thobroe

Midtnytt 19.45 ved Grete Thobroe