Hopp til innhold

Selger bil og ferie for å hjelpe flyktninger

Elin Skjeltorp (34) og Ole-Gunnar Iversen (26) fra Trondheim selger bilen og sin egen høstferie for å hjelpe flyktningene som kommer inn langs strandlinja på Lesvos i Hellas.

Vil ikke sitte å se på lenger

Mange har tatt kontakt med det engasjerte paret etter at de la ut innlegget om bilen på Facebook.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi kunne så klart ha tatt pengene og brukt de på noe artig selv, men det føltes nærliggende å bruke dem på noe mer nyttig, sier Ole-Gunnar Iversen til NRK.

Den blå Toyotaen, av type Carolla 97-modell, står på parkeringsplassen utenfor parets leilighet i Trondheim, og venter på sin nye eier. Iversen håper noen vil gi et godt bud på bilen, som han er svært glad i. Målet er å selge den for 10.000 kroner.

– Det er min gamle studentbil som jeg har kjørt i et par år nå, den er økonomisk i drift og lett å kjøre, sier han.

– Skal vi ikke heller hjelpe?

selger bil

Paret selger bilen til høystbydende.

Foto: PRIVAT

Det var Iversen som først kom med ideen om at paret skulle dra til Lesvos for å hjelpe flyktningene fra Syria.

Denne høstferien hadde de egentlig tenkt å dra på sin første ferie etter at yngstemann ble født, men etter å ha fulgt med på den ekstreme flyktningkrisen ønsker de heller å hjelpe de som kommer inn langs strandlinja på Lesvos.

– Vi snakket litt om det, men kom til slutt frem til at det ble for dyrt for oss å reise, forteller Skjeltorp.

Paret greide likevel ikke å legge fra seg tanken om å dra, og da de kom over en dame som hadde brukt ferien til å hjelpe, var det ingen vei tilbake.

– Flyktningene er prisgitt frivillige langs strendene, fordi organisasjonenes kapasitet allerede er sprengt i selve leirene, sier hun.

Selger bilen

Ole-Gunnar Iversen er glad i den gamle bilen sin. Han håper noen vil gi en god pris.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Les også: – Du kan ikke bare sitte å se på du må hjelpe

Selger bilen og sydenturen

Paret har bestemt seg for å dra, men for å få det til å gå rundt økonomisk har de måttet gjøre noen grep. Nå selger de derfor både bilen og to reisegavekort til høystbydende.

– Det kommer til et punkt hvor man ikke kan sitte å se på lenger, og kanskje er det så enkelt som at man tar en ferieuke for å hjelpe til, sier hun.

Skjeltorp har vært i kontakt med flere som ønsker å gjøre det samme.

Jeg tror mange går rundt med en enorm maktesløshet. De ønsker å bidra, men vet ikke hvordan. Vi føler at dette er det bidraget vi kan gi, sier hun.

– Hadde det ikke vært enklere å gi pengene til en av hjelpeorganisasjonene?

– Det er sikkert noe man kan argumentere for, men fra de meldingene vi har fått virker det som at fysisk tilstedeværelse også er viktig, sier Skjeltorp.

Flere interessenter har allerede meldt seg, og det ser nå ut som at bilen blir solgt, og paret kan dra til Hellas.

Hjelpeorganisasjonene er helt fraværende

Merethe Hellen

Psykologspesialist Merethe Hellen forteller at det nesten ikke finnes hjelpeorganisasjoner på øyen.

Foto: Privat

Mange nordmenn befinner seg allerede i Hellas for å hjelpe til. NRK har vært i kontakt med psykologspesialist Merethe Hellen som er på Lesvos denne uken.

Hun reiser sammen med en gruppe fra Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Midt.

– Det er nesten ingen hjelp å få, annet enn fra frivillige grupper som jobber på privat initiativ, forteller hun.

Hellen sier det nesten ikke finnes hjelpeorganisasjoner på øyen.

I motsetning til mange av rapportene som har kommet, forteller hun at de lokale grekerne har vært helt fantastiske. Mye av motstanden skal komme fra høyere hold.

– Mange grekere har åpnet armene og bidrar ved å kjøre flyktningene til leirene, samtidig vet vi at busser og taxier ikke får lov til å ta dem med seg, sier hun.

Til daglig jobber gruppen fra ressurssenteret med traumatiserte mennesker i Midt-Norge. Denne uken deltok de på et flyktningmottak som er drevet av frivillige grekere. Hellen legger ikke skjul på at møtet med flyktningene var sterk kost.

– De har det kjempetøft. Mange lukter fordi de har gått så langt, og de har store blemmer og sår på føttene, sier hun.

Måtte sette stoppe for innsamling

Flyktninger i Aten

Noen bærer på barn, andre en liten sekk med noen få eiendeler.

Foto: PANAYIOTIS TZAMAROS / Afp

Trude Jacobsen er damen som inspirerte samboerparet til å dra nedover. Gjennom facebookgruppen "Dråpen i havet" har hun lagt ut daglige oppdateringer fra situasjonen i Lesvos, der hun har jobbet for å hjelpe flyktningene på eget initiativ.

I likhet med mange av dem som drar nedover, er hun ikke organisert gjennom en av hjelpeorganisasjonene.

Tanken bak Facebook-gruppen har vært å samle inn brukbare klær, sko og leker til flyktningene. Responsen har vært mildt sagt overveldende.

Onsdag måtte Jacobsen sette en midlertidig stoppe for innsamlingen, fordi hun ikke hadde kapasitet til å håndtere alle henvendelsene som kom inn.

Les også: – De ga meg et helt annet syn på flyktninger

Mange vil hjelpe

«– Vi er nødt til å få ting av gårde i forhold til de mest prekære behovene. Nå prioriterer vi de BÆRESELENE som er samlet inn – ikke sjal da det er for komplisert å lære bort på stranden der de kommer inn, skriver hun på facebook-gruppen.»

Hun beskriver situasjonen på stranden der båtene kommer inn som hektisk. Førstehjelp til flyktningene har vært førsteprioritet. Hun jobber nå med å sette sammen en gruppe som skal dra nedover med alt utstyret.

– Innboksen på Facebook er sprengt, det er mange som ønsker å reise til Lesvos for å hjelpe til, sier hun til NRK.

Per i dag har gruppen over 14.000 medlemmer.

I båt fra Tyrkia til Lesvos

Mange av flyktningene kommer via Tyrkia til Lesvos .

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Les også: EU kallar inn til krisemøte om flyktningar

Viktig å forberede seg godt

Flere enn 300.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år, ifølge UNHCR. Mange av disse kommer via Tyrkia til Lesvos.

Tidlig i august slo Redd Barna alarm, og sa det var mangel på mat, drikke, sanitærsystem, madrasser og medisiner i mottaksleirene på øya.

De har merket det enorme engasjementet blant folk som vil hjelpe flyktningene. Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, ønsker derfor å understreke at det er mange sterke inntrykk som møter de som reiser nedover.

– I krisesituasjoner er det mye kaos, derfor er det viktig at private som reiser som frivillig kobler seg opp til organisasjoner før de reiser nedover. Vi samarbeider med lokale organisasjoner, og det er også viktig å lytte til dem om hva som finnes av ting de kan hjelpe til med, sier hun til NRK.