NRK Meny
Normal

Selger bare halvparten så mye ved

Flere steder i landet svikter salget av ved. I Namsos selger bedriften MN Vekst bare halvparten så mye ved som for tre-fire år siden.

Bernt Sagnes

Produksjonsleder Bernt Sagnes ved MN Vekst i Namsos har fulle vedlagre foran fyringssesongen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

MN Vekst holder til på Spillum i Namsos, og vedlagrene er nesten fulle. Sånn var det ikke bare for noen få år siden.

Omsetningen er halvert

– Vi merker en klar nedgang i interessen for å kjøpe ved. Omsetningen vår har gått fra 2,4 millioner kroner til snaue 1,2 millioner på få år, sier produksjonsleder Bernt Sagnes til NRK.

Bedriften ordner det meste av veden selv, men tidligere måtte de kjøpe inn store kvanta fra andre leverandører for å dekke etterspørselen i Namsos-distriktet.

– Handelsmønsteret har endret seg en god del. Nå handler folk ved på samme måte som de kjøper andre varer. Det går mer på impuls og det kjøpes ikke ved i store kvanta som før. Det er en av grunnene til at vår omsetning går ned, mener Sagnes.

Han tror både flere varmepumper, lavere strømpriser og mildere vintre er med på å gjøre det mindre attraktivt å fyre med ved.

Det gror igjen

Bonde Kjell Andreas Heskestad

Kjell Andreas Heskestad frykter at skogene gror igjen når vedsalget svikter.

Foto: Mari Friestad / NRK

Sviktende vedsalg er ikke bare et trøndersk fenomen. Også på Vestlandet selges det mindre ved. Landbrukssjef Sverre Ørsland i Lund kommune i Rogaland tror det blant annet skyldes bedre isolerte hus.

– Husene i dag er veldig godt isolert. Det er selvfølgelig veldig bra, men det blir ikke noe særlig vedsalg av det, mener han.

Bonde Kjell Andreas Heskestad i Rogaland frykter derfor gjengroing og tett skog.

– Noen plasser med mindre drift og hvor det er færre bønder, ser vi at det gror igjen ganske fort. Folk liker å se åpne landskap, så jeg håper mange begynner å fyre med ved igjen. Det gir jo en god varme, sier Heskestad.

750.000 varmepumper

På landsbasis er det solgt rundt 750.000 varmepumper de siste årene, og direktør Rune Hatlestad i selskapet Jardarhus mener det er årsaken til nedgangen i vedsalget.

– De som velger peis i dag, er i hovedsak de som skal ha litt kos i tillegg til oppvarming. Varmepumpene dekker det komplette varmebehovet. I tillegg har den en økonomisk gevinst ved at du putter en krone i strøm på, og får tre kroner i varme ut, sier Hatlestad.

Tilbake i Namsos sitter Bernt Sagnes og ser på at vedlageret er like stort. Han har et klart ønske før vinteren tar til.

– Ja, nå håper jeg vi får en kald vinter, og at folk fyller opp lagrene med ved. For ved har vi mye av, sier Bernt Sagnes.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.