Rekene, som kjøpes i tette plastbokser, er konservert med to typer kjemiske stoffer som hindrer bakterievekst.
Rekene har en holdbarhet på 20 dager, ifølge holdbarhetsdatoen på etikettene.
– Gamle reker
Daglig leder Janne Meland Sætre hos Fiskhallen i Trondheim, reagerer på at rekene hos matvarekjeden blir markedsført som ferske.
– 20 dager gamle reker synes jeg ikke noe om. Rekene er jo gamle når de selger dem. De taper seg mye på smak, til tross for konserveringsmiddel. Våre ferske reker blir lagt med is over og under. På den måten holder de seg sprøe og fine, sier Meland.
Mattilsynet: – Helt ok
Ifølge Mattilsynet finnes det ingen definisjon av ordet «fersk» i denne sammenhengen.
– Er det etter reglene greit å selge 20 dager gamle reker som ferske?
– Det er de som produserer rekene som er ansvarlig for å sette holdbarhetsdatoen. Hvis de mener de kan serverer trygg mat av dette, er det helt greit. Mattilsynet fører tilsyn på om maten er trygg. Det finnes ingen definisjon av ordet fersk, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef for sjømat i Mattilsynet til NRK.
– Juks og fanteri
På restaurant NordØst i Trondheim har kjøkkensjef Lars Erik Vesterdal klare meninger om hva som er ferske reker.
Han har denne kommentaren til Rema 1000s reker.
– Det er juks og fanteri! Ferske reker er rett opp fra havet, kokt i salt vann og klar til å bli fortært. Om de ligger på is et par dager, gjør det ikke noe, men med én gang du konserverer utenom koking i salt, det har jeg ikke noe sansen for. Gå heller til din lokale fiskebutikk og få tak i ordentlige ferske reker, sier Vesterdal.
Rema 1000: – Misforståelse
Kommunikasjonssjef Marianne Moen sier det er en misforståelse når de preserverte rekene blir markedsført som ferske.
– Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for våre kunder å kjøpe fersk og god sjømat i våre butikker, også reker. I perioder selger vi ferske reker som ikke er preserverte, i tillegg har vi i år lansert langtidsholdbare reker. Grunnet en misforståelse har disse i et begrenset omfang blitt markedsført som ferske. Det skulle de ikke ha blitt da inntrykket av ferske reker er at de ikke er preserverte. Vi tar tak i dette, sier hun.
Moen skriver også at rekene ikke blir markedsført som ferske på emballasjen.