Hopp til innhold

Seks ukers venting er over – i dag fikk Raymond tatoveringen sin

Fisken på underarma er den første tatoveringer hun lager på over seks uker. Pågangen hos tatoveringsstudioene er stor etter åpninga i dag og tatovør Linn Theres er klar for lange arbeidsdager ei stund framover.

Tatovering

DETTE HAR JEG SAVNA: Tatovør Linn Theres Pettersen kunne i dag åpne tatoveringsstudioet sitt igjen etter å ha holdt stengt i over seks uker. Første kunde var Raymond Skarsaune.

Foto: Susanne Skandsen / NRK

– Ja, nå er pågangen stor. Men det er veldig godt å være i gang igjen. Dette har jeg savna, sier Linn Theres Pettersen.

Hun driver tatoveringsstudioet Mythos Tattoo i Trondheim som sammen med frisører og andre i dag fikk åpne dørene for kunder igjen. Men også de må nå endre på rutinene sine på grunn av smittefaren.

Det skal blant annet vaskes mer. Sterilisering og spriting av utstyr innskjerpes. I tillegg får ikke nervøse kunder lenger ha med seg kjæresten eller venner når de skal tatoveres.

– De kan facetime noen hvis de vil ha litt støtte. Men da må telefonen sprites ned først, sier Pettersen.

Linn Theres Pettersen

NYE RUTINER: Linn Theres Pettersen mener tatovørene vil takle smittevernreglene bra da de allerede har gode rutiner for å unngå smitte.

Foto: Susanne Skandsen / NRK

Har gode smitterutiner

Pettersen mener tatovørene vil takle smittevernreglene bra da de er vant til å ha fokus på å unngå smitte og da spesielt blodsmitte. Det gjør at de har innarbeidede rutiner på mye av det som er nytt for andre.

Nå vasker de mer enn før og håndhilser ikke lenger på kundene. Men mannen som fikk dagens første tatovering i Trondheim føler seg likevel godt ivaretatt. Etter noen måneders venting fikk han i dag tatovert en fisk på underarma.

– Jeg har fått tatovert en sjømann fra før og synes det er greit å holde meg til samme tema, sier Raymond Skarsaune.

Lite oppsparte midler

Norsk Tattoounion, som organiserer mange av de norske tatovørene, konkluderer med at det har vært ei tøff tid for bransjen. Ifølge styreleder Kari Kjelskau er dette små bedriftseiere med lite oppsparte midler til bruk i dårlige tider.

Kari Kjelskau

EI TØFF TID: Kari Kjelskau i Norsk Tattoounion sier det har vært ei tøff tid for bransjen. Men har ikke hørt om noen som har måtte slutte på grunn av koronapausen.

Foto: Memento Tattoo

– Vi har heldigvis ikke hørt om noen som har måttet slutte på grunn av forbudet. Men vi synes støtten fra myndighetene kom veldig seint, sier Kjelskau til NRK.

De har foreløpig ikke fått noen oversikt over stort inntektstap tatovørene har hatt siden de ble stengt. Nå har de fokus på at de er i gang igjen og at folk skal få tatovert seg uten å være redd for å bli smitta.

– Tatovører er vant til å jobbe med smittevern når det gjelder blod. Nå skal de ta ekstra hensyn til dråpesmitte i tillegg. Noen nye rutiner blir det altså. Men det er jeg sikker på at de klarer på en veldig god måte, sier Kjelskau.

Hun driver sjøl tatoveringsstudio i Oslo der pågangen fra kunder allerede har vært stor.

Hjerte-maleri

VIKTIG EKSTRAINNTEKT: Tatovør Linn Theres Pettersen brukt koronapausen til å male hjerter som hun solgte. Det ble en viktig ekstrainntekt når hun måtte holde stengt.

Foto: Susanne Skandsen / NRK

Solgte hjerter i koronapausen

I Trondheim har tatovør Pettersen brukt koronapausen til å male hjerter. Hjertene inneholder en tekst med gode påminninger.

– Jeg har solgt en del av disse hjertene og tjent cirka 16.000 kroner. Det har vært utrolig viktig for å komme gjennom denne økonomisk krevende tida, sier Pettersen.

Men i dag er kundelista full i flere måneder framover så nå blir det tatovering ikke maling på ei stund.