Hopp til innhold

Tre menn varetektsfengsles

Tre menn i alderen 39, 38 og 50 år varetektsfengsles i to uker med brev, besøksforbud og full isolasjon i forbindelse med den største overgrepsbilde-saken i Sør-Trøndelag noensinne.

politihuset i Trondheim

Politiet har funnet millioner av overgrepsbilder av barn hos en mann fra Fosen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Fem menn i Sør-Trøndelag er pågrepet og siktet for besittelse og deling av overgrepsmateriale om barn. En person er pågrepet for overgrep i et annet politidistrikt. De fem siktede er henholdsvis i alderen 38-, 39-, 48-, 27- og 50 år.

Ransaket 48-årings leilighet

Roy Hoøen

Det er etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt som har jobbet med saken de siste månedene.

Foto: Ståle Yttrehus/NRK

Saken startet i april da politiet fikk en sak fra Kripos som omhandlet overgrepsbilder mot barn.

– Det dreide seg om chatting på internett og var knyttet til en person bosatt på Fosen, sier etterforskningsleder ved Fosen lensmannsdistrikt, Roy Hoøen til Adresseavisen. Han har jobbet med saken de siste månedene.

Politiet gikk til retten, hvor de fikk samtykke til å ransake hos mannen som er 48 år gammel. Han ble samtidig pågrepet og varetektsfengslet.

Millioner av bilder og flere tusen filmer

Fem menn siktet i overgrepssak

Ifølge politiadvokat Marianne Høyer ved Sør-Trøndelag politidistrikt er mannen fra Fosen siktet etter straffelovens § 204a.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Politiet fikk deretter bistand fra Kripos og i forbindelse med opprulling av saken ble totalt er seks menn pågrepet og siktet. En 27-åring ble pågrepet i Trondheim den 21. mai, og tre menn ble pågrepet i Trondheim onsdag denne uka. I tillegg er en person pågrepet for overgrep i et annet politidistrikt.

– Det dreier seg om besittelse og deling av millioner av bilder og flere tusen filmer av barn helt ned i spedbarnsalder. Det svært grovt materiale, sier politiadvokat Marianne Høyer til NRK.

Høyer opplyser at personene skal ha kommunisert i et nettverk som deler den samme interessen for overgrepsbilder. Politiet utelukker ikke at det vil bli gjort flere pågripelser i saken.

– Denne saken har svært høy prioritet hos oss og det er satt i gang etterforskning med fullt trykk, sier Høyer.

SE VIDEO (Artikkelen fortsetter under):

Fem menn i Sør-Trøndelag er pågrepet og siktet for besittelse og deling av overgrepsmateriale om barn.

SE VIDEO: Politiadvokat Marianne Høyer om overgrepsbilde-saken i Trondheim.

Fremstilt for fengsling

De tre som ble pågrepet onsdag, ble torsdag framstilt for varetektsfengsling i Trondheim.

– Vi vil be om fire ukers varetektsfengsling for dem, sier etterforskningsleder Hoøen til avisa.

Mannen fra Fosen satt åtte uker i varetekt før fengslingsmøtet. Da den siste perioden gikk ut, ba ikke politiet om forlengelse fordi det ikke lenger var fare for bevisforspillelse. Den siste av de fem pågrepne sitter i varetekt.

– Etterforskningen gjelder forbindelser på nettet. Det er ikke noe som tyder på at det har vært fysisk kontakt mellom den overgrepssiktede og de fem som er pågrepet i Sør-Trøndelag, sier han.

Varetektsfengsles i to uker

De tre mennene som møtte til fengslingsmøte torsdag blir nå varetektsfengslet i to uker med brev, besøksforbud og full isolasjon. De varetektsfengsles på grunn av bevisforspillelsesfare.

Alle er siktet etter straffelovens paragraf 204a, for å ha mottatt, delt og regelmessig ha gjort seg kjent med straffbart overgrepsmateriale. I kjennelsen som ble klar torsdag kveld la retten vekt på en chattelogg i vurderinga av om det er grunn til å mistenke mennene for overtredelse av paragrafen. 38-åringen erkjente straffskyld under fengslingsmøtet torsdag formiddag, mens både 50-åringen og 39-åringen nektet straffskyld.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Onsdagens første Midtnytt

Onsdagens første Midtnytt