Hopp til innhold

Seks måneders fengsel for brutalt kattedrap

19-åring kvalte først katten før han kuttet strupen og kappet av hodet på den. Til slutt flådde han dyret og tok skinnet som suvenir.

Rettsal 310 i Sør-Trøndelag tingrett

I tre dager har en 19 år gammel trønder sittet i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for blant annet å brutalt tatt livet av en annen manns katt. Nå må mannen sone i fengsel og skal underlegges psykiatrisk observasjon.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

19-åringen bosatt i Trondheim er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks måneders fengsel.

To måneder av straffen utsettes med en prøvetid på fem år, og på særvilkåret at han i prøvetiden pålegges forbud mot bruk av rusmidler og at han gjennomgår psykiatrisk behandling.

Mannen får fradrag på 82 dager etter soning i varetekt, fordi han ble fengslet 27. august.

Karine Larsen og Tina Mariell Værnes

Aktor Tina Mariell Værnes (til høyre) og politietterforsker Karine Larsen under rettssaken mot 19-åringen.

Foto: Ståle Tonning/NRK

Inndrar tommejern

Aktor la ned påstand om sju måneders fengsel da rettssaken ble avsluttet onsdag denne uka, men retten har satt straffen til seks måneder.

19-åringen fradømmes retten til alt dyrehold. Samtidig inndras ett stykk tommejern.

Stilling til anke over helga

19-åringens forsvarer, Terje Engebretsen, vet foreløpig ikke om han ønsker å anke dommen.

– Jeg snakker med ham først etter helga, sier Engebretsen til NRK.

Han ba i retten om at tiltalte ble frifunnet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven, og at han ble behandlet på mildeste måte.

Ifølge Engebretsen er dommen noe strengere enn dommer i andre lignende saker.

– Om den er så streng at det er grunnlag for å anke kan jeg foreløpig ikke si noe om, sier han.

Knakk nakken

19-åringen har innrømmet ugjerningen og fortalte tidligere i uka at han traff katten utenfor sin egen leilighet og tok den med seg inn. Der tok han kvelertak på dyret, slik at det sprellet, gispet etter luft og tisset på seg selv.

Deretter knakk han nakken til katten helt bak, slik at den ble liggende på gulvet i kramper. Så skar han over kattens hals med en kniv, og flådde den. Skinnet skulle han ha som suvenir.

Tiltalte hadde under rettsaken problemer med å forklare hvorfor han gjennomførte handlingen, og sier at han visste at dette ikke var riktig måte å ta livet av et dyr på.

Avlivingen medførte unødvendig dødsangst og store smerter for katten, ifølge tiltalen.

Da 19-åringens leilighet ble ransaket, ble det også funnet overgrepsbilder av barn i form av animerte bilder og tegninger.

Fantaserte om å drepe

Mannen forklarte i retten at han har fantasert om hvordan det ville være å ta livet av jenter.

– Jeg vet hva som er rett og galt, men gjennom å skrive noveller og slikt får jeg det ut. Jeg ville aldri gjort dette, skal 19-åringen ha skrevet ned da han skulle forklare seg om hva som skjedde.

I avhør hos politiet skal 19-åringen ha fortalt at han har hatt en dragning mot å skade noen og at han ønsket å ta livet av ei ung jente. Han har også forklart at han har hatt interesse for massemordere.

Siste fra Trøndelag