Hopp til innhold

Se Merkur bli synlig på solskiven

NRK Trøndelag fulgte Merkurpassasjen direkte. Her kan du se hele sendinga.

NRK Trøndelag sendte direkte fra Merkurpassasjen

Klokken 13:12 ble Merkur først synlig på solens overflate.

– Det er stort fordi det er sjeldent. Det skjedde sist for ti år siden, og skjer neste gang i november 2019, sier Birger Andresen, leder i Trondheim Astronomiske Forening.

Han og flere andre fra foreningen var i dag oppstilt utenfor Autronicahallen på Lade i Trondheim for å observere Merkurs ferd over solskiven. I tillegg ville de gi andre muligheten til å se fenomenet.

– Vi står jo her for at folk skal få komme å se på hvis de vil. Det er veldig hyggelig å vise dette fram til folk, sier Andresen.

Se øyeblikket da Merkur først ble synlig øverst i saken!

NRK sendte direkte fra Merkurpassasjen 09.05.2016

Her kan du se hele direktesendingen fra Merkurpassasjen.

Lange avstander

Klokken 13:12 ble Merkur først synlig, helt ytterst på Solas venstre kant. I motsetning til ved måneformørkelser, så starter passasjen nokså likt for alle verden over.

– Det er så lange avstander at det blir nesten det samme overalt, med måneformørkelser er det store forskjeller siden det er så nære, sier Andresen.

Klokken 16:56 var Merkur nærmest solens sentrum, og klokken 20:41 er hele planeten utenfor solranden.

Dårlig tidspunkt

De tre neste Merkurpassasjene blir i 2019, 2032 og 2039, men de er alle i november, og dermed ikke like lett å se som årets versjon. Først i 2049 blir det en ny passasje i mai.

– Da er vi her igjen, flirer Andresen.

Noen vil kanskje synes det er merkelig at sola har en så skarp kant at det er mulig å se øyeblikket der Merkur først kommer foran solskiva.

– Man skulle tro det ikke var sånn, det er jo gass. Den er som en knivsegg, det er helt snålt. Det har med gassens egenskaper å gjøre i den temperaturen, forklarer Andresen.