Se i turnéboka til Åge og Sambandet fra 1984!

Åge og Sambandet hadde i 1984 en av bandets aller viktigste turneer. Nå har den tidligere bassisten, Tor Evensen, funnet fram turnè-boka fra Levva Livet-tida.

Tor Evensen/manager Åge Aleksandersen

Tor Evensen har vært bassist i Sambandet til Åge Aleksandersen. I dag er han trønderartistens manager.

Foto: Kari Thorvik
Terje Nilsen

Rockehistoriker Terje Nilsen mener turnè-bøker som Evensen har skrevet, er noe av det viktigste stoffet for å ta vare på et bands historie.

Foto: Petter Klepp / NRK

I boka skrev bassisten i Sambandet, Tor Evensen, avtaler bandet hadde gjennom hele Levva Livet-turneen.

– Det var en fantastisk reise å være med på. Vi satte rekorder i platesalg, og spilte så mye vi klarte. Det ble for mye etter hvert, så vi mistet nesten kontrollen. Spesielt ble det mye for Åge som sto midt oppe i det, sier Evensen til NRK.no.

Turnè-boka fra 1984 er ikke den eneste Evensen har. Opp igjennom årene har han dokumentert flere av bandet sine turneer. Bøkene har han hatt liggende i skuffer og skap.

– Jeg innrømmer at jeg har bladd litt i dem nå i det siste, men det er mest for å se og le litt, sier han.

– Umåtelig viktig

Rockehistoriker ved Rockheim i Trondheim, Terje Nilsen, sier at slik dokumentasjon er noe av det viktigste som finnes for museene.

– Dette er umåtelig viktig for oss som jobber på museum. Her handler det om å dokumentere artister og bands karrierer, og da er slike selvskrevne almanakker helt unike, sier Nilsen til NRK.no.

Han sier de har kommet over flere lignende tilfeller, og at det er her de finner de gode historiene.

– Det er ikke tvil om at Åge og Sambandet har satt spor etter seg, men vi har også kommet over lignende dokumentasjon fra det vi kaller seniorgenerasjonen i norsk pop, fra slutten av 50-tallet til starten av 60-tallet, og dette er også fantastisk stoff å ha, sier rockehistorikeren.

Nilsen sier de var klar over at Evensen og Sambandet hadde ei slik bok.

– Jeg visste at denne boka fantes. Nesten i alle band finnes det en liten arkivar som tar vare på historiene, og jeg har hørt om boka til Tor. Vi har startet en jobb med å låne slike bøker hvor vi scanner innholdet, og håpet er jo at vi kan vise fram innholdet på museet, sier Terje Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åge og Sambandet

I 2003 ble Sambandet gjenforent, og siden den gang har de holdt det gående.

Foto: Østhuus, Tom E.

Fra bassist til manager

Tor Evensen har hatt en lang karriere i Åge og Sambandet, og i dag er han manageren til trønderartisten. Det har han vært siden 2003.

– Dette skjedde da Åge på nytt ville samle Sambandet i 2003. Jeg hadde gjort andre ting utenfor musikkbransjen i mange år, men så ringte Åge og lurte på om jeg ville ta ansvar for turneene hans. Jeg brukte en dag til å tenke over tilbudet før jeg sa ja, sier han.

Nå går samarbeidet som smurt, ifølge manageren. Han tror det er flere faktorer til at Åge og Sambandet fungerer så bra som det gjør.

– Vi er voksne folk. Det er en god kjemi mellom de som jobber sammen. Det er lite utskiftninger i gruppa, og vi har et fantastisk crew. Jeg og Åge jobber godt sammen, og det er stort sett vi som gjør alt. Han klekker ut ideer og jeg setter dem ut i livet. Vi tar kjappe avgjørelser, sier Evensen.

Åges turnebok
Foto: NRK