Se hele foredraget om RBKs 100 år lange historie

Forfatter Geir Svardal serverte 100 år med Rosenborg-historie på (litt over) 100 minutter fredag kveld.

På Rosenborg-banen på 1930-tallet

DIREKTESENDT FOREDRAG: Fredag kveld holdt forfatter Geir Svardal, som har skrevet boken «100 år med RBK», et direktesendt foredrag om klubbens lange historie. Dette er et opptak. Alle stillbildene er tatt fra Adresseavisens arkiv.

NRK Trøndelag streamet direkte med to kamera fra lokalene til EC Dahls Bryggeri. Klubbens supportere Kjernen var arrangør.

Du kan se igjen hele seansen i videovinduet over. Alle stillbildene i foredraget er hentet fra Adresseavisen sitt fotoarkiv.

RBK er allemannseie

Rosenborg Ballklub og Fagbokforlaget lanserte fredag 5. mai 2017 klubbens offisielle jubileumsbok, «100 år med RBK» av Geir Svardal.

– Mye av styrken til Rosenborg som et allemannseie er at de har hatt ikoniske medlemmer gjennom nesten hvert eneste tiår. Folk blir lei av å se fotballag som vinner og vinner, det må være noe mer. Det har Rosenborg hatt i form av mange fargerike skikkelser, sier Svardal og trekker frem Nils Arne Eggen og Sverre Brandhaug.

SOCCER CUP

VIKTIGST?: Nils Arne Eggen blir en sentral person i Svardals foredrag.

Foto: VINCENZO PINTO / REUTERS

– Ikke alle kommer like godt ut av historien

Svardal er til daglig journalist i Adresseavisen, og har skrevet uautoriserte bøker om Rosenborg tidligere. Denne gang er det en autorisert bok, det vil si at resultatet er et samarbeid mellom klubb og forfatter,

– Sentrale folk i toppledelsen har lest manus, men tro meg, de har ikke hatt noen innvendinger på noe. Hadde denne vært uautorisert hadde den ikke blitt noe annerledes. Det skyldes takhøyden og åpenheten i klubben som de alltid hevder å ha hatt, mener Svardal.

– Ikke alle kommer godt ut her, men den moderne tiden i klubbens historie består av en del nedturer og stygge riper i lakken også.

Geir Svardal

100 ÅR MED HISTORIE: Journalisten i Adresseavisen har skrevet offisiell bok om Rosenborg Ballklubs historie fra stiftelsen i 1917 og frem til i dag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Inspirert av Frank Aarebrot

Svardal mener ubeskjedent at det er et godt alternativ til NRKs mye omtalte gullrekke på TV. Konseptet er inspirert av Frank Aarebrots mange minutt-foredrag. Aarebrot ble kjent for foredraget i forbindelse med grunnlovsjubileet «Norgeshistorien på 200 minutter» og «Andre verdenskrig på 200 minutter».

– Det blir som å hoppe etter Bjørn Wirkola eller sparke etter Odd Iversen–Frank er veldig bra. Jeg er mer som en folklorist, Thor Gotaas blir et forbilde for meg. Men jeg får gjøre det på min måte, men jeg skal berette meg gjennom 100 minutter.

Har du stoppeklokke?

– Det er supporterne i Kjernen som har utfordret meg, og de sitter nok med stoppeklokka. Jeg har noen passeringspunkter for meg selv, og skal nok være i mål klokka 20:40.

Odd Iversen mot Brann i 1988

HISTORISK ØYEBLIKK: Odd Iversen svever høyt i kamp mot Brann i 1968. Bildet tå`n Ivers er et av mange som kan sees når forfatter Geir Svardal forteller 100 års klubbhistorie på 100 minutter. (Bildet er tatt av Trygve Hernæs).

Foto: Trygve Hernæs

Oppkjøring til 19. mai-festen

Det er Kjernen som arrangerer i samarbeid med E.C. Dahls Bryggeri, der også foredraget holdes. Det ble lagt ut 160 gratis plasser, som gikk raskt unna. Nå kan imidlertid alle som vil se ettersom NRK Trøndelag streamer i 100 minutter fra klokka 19:00.

– På 100 minutter får vi med høydepunkter og spekteret, Lenge nok til at vi får bredden og kort nok til at det blir en super oppkjøring til hundreårsfeiringen 19. mai, sier talsmann i Kjernen, Espen Viken.

Klubben ble stiftet i 1917, og det blir en rekke markeringer nå i mai. På selve dagen 19. mai kjører NRK2 en større festsending på Lerkendal. Den gamle trenerduoen Nils Arne Eggen/Bjørn Hansen er tilbake på sidelinja når gamle RBK-helter barker sammen til showkamp og en rekke artister vil opptre på jubileumsfesten. I dette arrangementet finner du informasjon om arrangementet

Espen Viken

HELE SPEKTERET: Talsmann i Kjernen, Espen Viken ser frem til å få presentert RBK-historien i kortform.

Foto: Morten Andersen / NRK