Hopp til innhold

Se elva rase av gårde i vill fart

Da isen braste i elva Sona i Stjørdal i Nord-Trøndelag var Arild Bjerkås klar med kamera i bilen. De siste dagenes mildvær og snøsmelting gir høysesong for isgang i landets elver.

Video isgang

Mildværet førte denne uka til en isgang i stor fart i elva Sona i Stjørdal.

Arild Bjerkås

Arild Bjerkås filmet isgangen i Sona fra bilen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det er litt spesielt, du vet aldri når en isgang skjer. Den kommer plutselig, like plutselig er den borte igjen og du ser den aldri igjen, sier Arild Bjerkås til NRK.no.

Han bor på et småbruk ved elva Sona og har både sett og filmet flere isganger de siste årene.

Fulgte elva i bil

Kombinasjonen av mildvær og regn de siste dagene har gitt mye vann i elva, noe som gjorde at Bjerkås var forberedt på fenomenet.

Han var ute på en biltur på jakt etter isgang, og fikk maks uttelling. Resultatet ble den lengste filmsnutten han noen gang har filmet.

Se hele videoen nederst i artikkelen.

– Det er litt fascinerende, du må være på rett sted til rett tid. Mange snakker om at de ikke har sett isgang og gjerne kunne tenke seg å se det. Nå har vi telefon med kamera på og jeg har kamera med meg hele tiden.

Har ikke sett så stor fart før

På filmen kjører Bjerkås om kapp med elva og filmer vannet som fosser nedover i omtrent 40 kilometer i timen.

Vannet tar med seg kratt og trær og bryter løs isflakene som ligger på toppen av vannet. Det ligner på en kjempebølge som baner seg framover i full fart.

– Hver isgang er særegen, det spesielle i år var at det var veldig mye vann og veldig stor fart. Jeg kan ikke komme på at den har hatt så stor fart før, sier Bjerkås.

Mild vinter, snillere isganger

De siste dagenes mildvær har gjort at NVE har varslet om fare for isgang i elvene.

Per Ludvig Bjerke

Hydrolog Per Ludvig Bjerke i NVE.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK

Rask temperaturøkning og mye nedbør gir gunstige forhold for isgang. Men det er mindre is i elvene i år enn tidligere på grunn av den milde vinteren vi har bak oss. Det gir isganger som er roligere i sin ferd.

Likevel har NVE i Midt-Norge fått bekymringsmeldinger fra folk som bor tett på elver, særlig i Stjørdalsområdet.

– Vi har hatt telefoner fra beboere ved Gråelva og Stjørdalselva, men begge steder roet det seg ganske fort, sier hydrolog Per Ludvig Bjerke i NVE til NRK.no.

Sjeldent store skader

Isgang oppstår når vannstanden i elva blir høyere på grunn av mildvær, regn og snøsmelting.

Økt vannstand fører til at isen på elva løftes opp og løsner fra land. Den legger seg der det er grunt hvor den danner ispropper som til slutt presses nedover elva.

– Reguleringer av elvene har gjort at det er lenge siden isgang har ført til store skader. I år har det vært greie og fine isløsninger, sier Bjerke.

Filmsnutten til Arild Bjerkås av elva Sonas rasende fart varer i nesten 15 minutter. Isen ender til slutt opp i Stjørdalselva.

– Hvis det hadde vært mer is i elva kunne den stoppet opp og dannet en propp, sier Bjerke.

Arild Bjerkås

Isgangen i Sona gjør at Arild Bjerkås har mye stein og jord på eiendommen sin.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Sona er en av flere elver som har isganger hvert eneste år, men det kommer neppe flere i år. De fleste elvene har ifølge NVE tømt seg nå.

Må rydde bort stein, jord og kratt

Men når snøen smelter og det tørker opp, må gårdbrukeren i gang med opprydning etter elvas ville ferd. For elva tar ikke bare med seg kratt og skog, den legger også igjen trevirke, stein og jord.

– Det blir litt opprydning, det ligger igjen en del i år, for elva kom ganske langt inn over dyrkamarka.