Se de spektakulære værbildene

Trøndelag ble rammet av tordenvær og hagl tirsdag ettermiddag. Meteorologisk institutt sammenligner det med amerikansk ekstremvær.

Video sendt inn via instagram

Se videoer fra forskjellige steder i Trøndelag. Foto: Eivind Aabakken.

– Jeg skulle bare hvile litt i stolen, så ble det plutselig mørkt, forteller Karin Størseth fra Brekstad til NRK.

Størseth ble som mange andre trøndere tatt på senga av det kraftige uværet som rammet Trøndelag tirsdag kveld.

Lyn, torden, hagl, regn og kraftig vind feide over landsdelen, og i Størseths tilfelle gikk det utover blomstene og parasollen på terrassen.

– Vi har vært ute og rydda nå, men det ser jo ikke bra ut. Vi forventa at det skulle bli torden, men hagl hadde vi ikke trodd, ler Størseth.

Se video fra Størseths og andre trønderes instagram i vinduet øverst, delt med #nrktrøndelag.

Trøndelag ble rammet av tordenvær og hagl tirsdag ettermiddag.

En tordensky rullet i ettermiddag over Steinkjer. Video: Eivind Aabakken.

– Likner på amerikanse tordenskyer

Vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt i Bergen, Kristin Seter, sier tilstandene i Trøndelag minner om amerikanske forhold.

– Ut fra bildene er dette beslekta med tordenstormene de får i USA, som de kaller «Super cell thundercloud», forteller Seter til NRK.

Kan ha vært tornadoer

– Det ser ut som det kommer en hylle, derav navnet shelfclouds. Og i fronten av skyen kommer et kaldt vindgufs ned mot bakken, forteller Seter.

Tornadoer, eller skypumper, er et kjent fenoment i USA, men mye sjeldnere i Norge. Seter forteller imidlertid at med slike skyer kan det ha vært tornadoer i Trøndelag tirsdag.

– Skyene produserer masse torden, og det kan også være bittesmå tornadoer flere steder. Jeg blir ikke overrasket om noen har sett det.