NRK Meny
Normal

Savner lyden av denne lille fuglen

Vipa er i ferd med å forsvinne fra kulturlandskapet i Trøndelag. Registreringer av fuglearten viser at nedgangen er på 75 prosent i løpet av 20 år.

Vipe

Vipa er nesten blitt borte fra landsbygda i Trøndelag de siste årene.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Jan Eivind Østnes

Jan Eivind Østnes er forsker ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Vipa er en kjent fugleart for folk på landsbygda i Trøndelag, men nå er den karakteristiske fuglen i ferd med å forsvinne helt.

– Tellinger som ornitologer har gjort, viser at det er en betydelig nedgang. Tre av fire viper er blitt borte fra gårdene, sier forsker Jan Eivind Østnes ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Krisetider

Vipa er en kjent og kjær lyd i kulturlandskapet, men det er krisetider for både denne og andre fuglearter som tidligere holdt til rundt om på gårdene.

– Jeg har verken hørt eller sett vipa her på gården på mange år. Da jeg var guttunge, var den et fast innslag her omkring, forteller gårdbruker Håvard Ødegård i Overhalla.

Nå savner han lyden og de rastløse vingene over åkeren.

– Jeg håper det er noe vi kan gjøre for å få den tilbake. Det er artig å være bonde når fuglene etablerer seg på gården, mener Ødegård.

Mer intensiv drift

Det er trolig flere grunner til at vipa og andre fugler holder seg unna gårdene. Først og fremst dreier det seg om forandringene i jordbruket de siste 50 årene. For det viser seg at vipa som hekker på myrer i fjellet klarer seg bedre.

– Det intensive landbruket gjør at fuglene ikke finner nok mat, og mye tyder også på at vipa ikke klarer å få fram unger før den første slåtten. Da flytter den vekk fra områdene rundt gårdene, sier forsker Jan Eivind Østnes.

Østnes og hans kolleger mener det trengs mer forskning for å finne ut hva som skjer med fuglene i kulturlandskapet på bygdene.

Derfor skal nå Høgskolen i Nord-Trøndelag følge 600 tellepunkter i kulturlandskapet for å finne ut mer av dette.