Hopp til innhold

Sauebonde mener miljøforvaltninga er gjennomsyra av dyrevernere

Sauebonde Kristoffer Moan mener Fylkesmannen lyver og at de ikke ønsker å ta ut bjørnen som har tatt over 20 sauer og lam på Fosen og omegn. Spesielt nå når han vet at de tidligere har brukt helikopter med varmesøkende kamera.

Kristoffer Moan, sauebonde

Slik ser det ut i Indre Fosen etter at et bjørn har vært på besøk. Sauebonde og beitelagsleder Kristoffer Moan er frustrert, og mener myndighetene ikke har gjort en god nok jobb i forbindelse med skadefelling av bjørn i området.

– Miljøvernet er gjennomsyra av dyrevernere som har sin egen agenda som ikke følger fastlagt politikk fra Stortinget. Jeg forventer at de setter i gang helikopter med varmesøkende kamera for å ta bjørnen, sier sauebonde og beitelagsleder i Indre Fosen, Kristoffer Moan.

Han mener det bør være unødvendig at beitebrukere må presse på at for at slike virkemidler skal komme på banen.

Den siste måneden er det funnet over tjue døde sauer på Fosen, og det er fastslått at mange av disse er tatt av bjørn. Halvøya i Trøndelag er et område myndighetene ikke ønsker at det skal være bjørn i.

Den siste tiden har opp mot 20 personer vært i skogen hver dag for å se etter spor av bjørnen, men foreløpig har de kun funnet kadaver.

– Uforsvarlig

Det ble benyttet helikopter med varmesøkende kamera for å lokalisere en skadeskutt bjørn mellom Røros og Tydal i juni 2016, med hell.

Bjørnar Wiseth

Bjørnar Wiseth fra Fylkesmannen i Trøndelag sier de ikke har erfaring med bruk av varmesøkende kamera under bjørnejakt.

Foto: Leif Arne Holme

Bjørnar Wiseth fra Fylkesmannen i Trøndelag sier at de ikke har erfaring med å bruke varmesøkende kamera under bjørnejakt, og at det hadde vært uforsvarlig nå på sommeren.

– Dette har vi ikke erfaring med. Vi undersøkte med Statens naturoppsyn som mente at det er uegnet til å søke på barmark. Det er vanskelig å finne bjørnen fordi den gjemmer seg i kratt og veldig mange andre individer vil vises på et varmesøkende kamera, sier Wiseth.

– Men det er dokumentert at varmesøkende kamera er blitt brukt før.

– Jeg er ikke kjent med dette, sier Wiseth.

Han er ikke enig i at Fylkesmannen prøver å motarbeide sauebøndene.

– Skyldig i en stor dyretragedie

Moan mener der er utrolig at sauebønder må presse så mye på for at det skal gjøres noe med problemet.

– Forvaltningen er skyldig i en stor dyretragedie, for de stiller ikke de midlene som trengs til nødvendighet, sier han.

– Nå er det gjort et unntak i Troms med plotthund, hvorfor er det ikke da gjort unntak for det her i Fosen? Det er jo klart at de ikke ønsker at vi skal lykkes, fortsetter han.

Kristoffer Moan, sauebonde
Foto: Eivind Aabakken / NRK
Dette var synet som møtte sauebonde Kristoffer Moan etter å ha hatt bjørn på besøk i Fosen.

– En spesiell situasjon

Moan mener myndighetene må på banen og se at varmesøkende kamera fungerer.

– Vi lever i 2018 og jeg forventer at når en bjørn går inn og gjør så mye skade utenfor sitt område, så skal vi i rike Norge ha såpass gode virkemidler at vi klarer å ta den ut, sier han.

Anders Braa

​​​​​​​Seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Anders Braa mener at man ikke kan skille bjørn fra andre individ med varmesøkende kamera. Han sier man kan får inn reflekser fra oppvarmede steiner og andre dyr enn bjørn.

Foto: Privat

Seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Anders Braa sier han husker at det ble brukt helikopter med varmesøkende kamera under bjørnejakten på Røros, men at det var en spesiell situasjon.

– Det jeg har blitt fortalt er at vi hadde veldig flaks med at bjørnen oppførte seg som vi ville. Vi visste den gang akkurat hvor bjørnen var, det vet vi ikke nå, sier Braa.

– Det er dessuten ikke ansvarlig å bruke varmesøkende kamera nå. Man kan ikke skille bjørn fra andre dyr, og vi kan til og med risikere å få et uønsket resultat. Som for eksempel å sette et bjørn på flukt i en uønsket retning, fortsetter han.

– Hva annet kan dere gjøre for unngå at sauer blir spist av bjørn?

– Det finnes dessverre ingen lett løsning på denne typen problem uansett virkemiddel, sier Braa.