Hopp til innhold

Satte verdensrekord over Grønlandsisen

Tre unge menn fra Snåsa har satt ny verdensrekord i å krysse Grønlandsisen på ski. Da de kom fram til østkysten av Grønland 13. mai, hadde de brukt sju dager, ti timer og 20 minutter på turen.

Grønlandsisen

Ole Christian Kjenstad (fra venstre), Vegard Jørstad og Ronny Andre Kjenstad krysset Grønlandsisen på rekordtid.

Foto: Privat

Allerede i 2014 lå de tre snåsningen Ole Christian Kjenstad, Vegard Jørstad og Ronny Andre Kjenstad i hardtrening for å krysse Grønlandsisen på rekordtid . Den gamle rekorden var på åtte dager og ni og en halv time.

– Tungt underveis

– Det gikk veldig bra, selv om det var veldig tungt underveis, forteller Ronny Andre Kjenstad til NRK på telefon fra inuittlandsbyen Isortoq på Grønland. Siden onsdag har de tre slappet av og spist seg opp etter den 560 kilometer lange turen på ski over isen.

– Vi har fått restituert oss litt, og spist en del mat. På turen gikk det mest i frysetørket mat, nøtter og sjokoladebarer, sier Kjenstad.

De tre måtte dra med seg alt de trengte på turen, og det var tunge tak underveis.

– Presset oss hardt

– Det ble lite søvn og mange lange dager på ski. Vi presset oss veldig hardt hver eneste dag, og det merkes godt. Derfor var det så deilig å få se fjellene på østkysten av Grønland, da skjønte vi at vi nærmet oss målet, sier Ronny Andre Kjenstad.

Nå skal de etter planen oppholde seg i Isortoq fram til 18. mai, da turen tilbake til Norge starter.

– Nasjonaldagen får vi vel feire med selkjøtt fra den lokale butikken her. Akkurat nå frister det ikke med en ny tur over Grønlandsisen eller en lignende ekspedisjon, men man vet jo aldri, sier Kjenstad til NRK.

Grønland

De tre snåsningene brukte litt over sju dager på å gå Grønland på tvers, fra vest til øst.

Foto: Google Map