NRK Meny
Normal

Satte fra seg aske ved husveggen

Huseieren hadde bare tatt ut aske fra ovnen og plassert den ute. Det var nok til at det tok full fyr.

Brann Levanger

Aske plassert ved husveggen førte til at det tok full fyr i garasjebygningen i Levanger. Sterk vind bidro til at det var fare for at også huset skulle brenne.

Foto: Terje Næss

Det var dramatisk da brannmannskaper fikk se at garasjen var overtent søndag ettermiddag.

– Det var veldig nærme at brannen spredte seg til bolighuset. Hadde brannvesenet kommet et par minutter senere hadde også huset vært overtent, forteller brannsjef i Innherred brann og redningsvesen, Rigman Pents.

Brann Levanger

Brannsjefen er lettet over at de fikk kontroll på brannen før den spredte seg til huset like ved.

Foto: Terje Næss

Glør fra aske tok fyr

Han sier at det fortsatt var glør i asken som var plassert i en komposthaug ved garasjeveggen på Nesset i Levanger. Vindretningen førte til spredning av glør mot bolighuset.

Det var sterk vind og kort avstand mellom hus og garasje.

Huseierne var ikke hjemme da det tok fyr i garasjen. Brannsjefen som var med på å slukke brannen, er glad for at huset berget.

– Vi var veldig lettet da vi så at vi klarte å få kontroll over brannen.

Brann Levanger

Brannvesenet advarer folk mot å sette aske for nærme husvegger. Glør kan være i aska i to til tre dager.

Foto: Terje Næss

Brannfarlig aske

Nå advarer han huseiere mot å plassere aske for nærme husvegger og annet brennbart material.

– I den kuldeperioden som er nå blir det fyrt en del i ovnen. Asken kan virke kald når den tas ut. Men folk må være veldig forsiktig. Faktisk kan det være glør i asken og den kan ulme i to til tre dager, advarer brannsjefen.

Han sier at aske fra ovnen bør tas ut i en egnet bøtte, gjerne dynket med vann. Dette bør settes et stykke fra husveggen. Gjerne med lokk over bøtta.

Syv branner søndag

– Søndag har det vært hele syv branner i Nord-Trøndelag, forteller operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

  • I Meråker begynte det å brenne i et bolighus i Grubba søndag kveld. Brannen er slukket, men huset er ikke beboelig. Årsaken til denne brannen er ikke kjent.
  • I Namdalseid ble det brukt varmepistol for å tine rør. Det var nok til at det begynte å brenne i 14-tida søndag. Huset fikk betydelige skader innvendig etter brannslukking.
  • Et barn tente opp i ovnen og glør førte til at det tok fyr i vedkorga i et hus i Verdal søndag morgen. Det ble raskt kontroll på branntilløpet.
  • Brann i sikringsskapet førte til brann i et hus på Bruborg i Levanger søndag ettermiddag.
Brann Levanger

Brannmannskaper fra Levanger og Verdal gjorde en stor innsats og forhindret at brannen på Nesset spredte seg til bolighuset like ved.

Foto: Terje Næss