Satte fire verdensrekorder

Arne Kjell Foldvik satte verdensrekord på 1.500 m, 5.000 m, 10.000 m og sammenlagt under veteranmesterkapet i Vikingskipet på Hamar i vinter.

Arne Kjell Foldvik under veteranmesterkapet I Vikingeskipet på Hamar 2010.
Foto: Frank Bjarkøy / NRK

Egentlig skulle han gått i par med Hjallis og Kuppern, de store heltene fra 50- og 60-tallet. Men karrieren til Arne Kjell Foldvik begynte sent.

- En har jo ubegrenset med tid som pensjonist, så jeg bruker en god del av den tida til trening sier han.

Arne Kjell Foldvik

Arne Kjell Foldvik tar gjerne treningsturer i naturen, her opp fra Trondheimsfjorden.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

Startet med skøyter som pensjonist

Han kjøpte sine første lengdeløpsskøyter da han ble pensjonist, og det ble kjærlighet fra første drag. Først nå som 75-åring er han på verdenstoppen som skøyteløper.

Arne Kjell Foldvik
Foto: Frank Bjarkøy / NRK

– Man skal ikke være redd for å begynne med noe nytt når en blir pensjonist. Man skal heller ikke være redd for å ikke lykkes i alt. Det viktigste er å ikke gi seg med fysisik aktivitet, spesielt når en drar på åra, sier Arne Kjell Foldvik.

En svært aktiv pensjonist

Han er en litt over gjennomsnittet aktiv pensjonist. Han trener svært allsidig. I sommerhalvåret er det løping, sykling, orientering, rulleskøyter og hagearbeid, om vinteren trener han noe i treningsstudio, han løper og går på ski, men helst går han på skøyter. Og det gjør han både på bane og i marka på frosne vann.

Arne Kjell Foldvik og kompiser

Arne Kjell Foldvik og kompiser går gjerne på skøyter på de islagte vannene i bymarka i Trondheim.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

– Det er jo fristende da, å komme til et vakkert vann som ligger der som ei glassplate, sier han der han legger i vei ut på isflata sammen med en kameratgjeng – litt usikker på om isen er sikker nær land.

Jakter rekorder

Han har siktet seg inn på rekorder på skøytebanen de siste åra. I Bjugnhallen i 2009 kom han på 2. plass i sin veteranklasse. I Vikingeskipet på Hamar nå i vinter satte han fire verdensrekorder i 75-årsklassen. På 1500 m, 5000 m, 10000 m og sammenlagt satte han nye rekorder.

– Å skulle bli så gammel at en ikke kan løpe lenger kjennes rart, men det kan vel være det blir tilfelle en gang, sier han.

Arne Kjell Foldvik

Arne Kjell Foldvik oppfordrer alle til en aktiv pensjonisttid.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK